Verovert Isbells nu ook Groot-Brittannië?

Belgische band Isbells krijgt duwtjes in de rug van Rob Da Bank en Zane Lowe, twee belangrijke Britse radiopresentatoren.

Het succesverhaal van Isbells, de Belgische band die afgelopen winter een monsterhit scoorde met As Long As It Takes, duurt voort. Nadat ze op kousenvoeten Vlaanderen en Nederland veroverden, zijn ze er nu in geslaagd de aandacht te trekken van Rob Da Bank en Zane Lowe, twee invloedrijke Britse radiomakers. Da Bank draaide Isbells’ Without A Doubt in zijn BBC 1-programma Radio Da Bank. Zane Lowe wijdde zelfs een korte video op zijn website aan de Limburgse band. Daarin maakt hij een erg genereus compliment over de debuutplaat van Gaetan Vandewoude en de zijnen: ‘If you like Fleet Foxes and Bon Iver, you will flip out over Isbells.‘ Nice!

Maar wat betekent dit nu concreet voor Isbells? Zanger Gaetan Vandewoude vertelt: ‘Eerlijk gezegd kan ik moeilijk inschatten wat dit nu precies teweeg zal brengen. Het is ook de eerste keer dat ik van die twee radiomakers hoor en ik weet dus niet wat voor impact ze hebben. Zonder arrogant te willen klinken, lig ik er eigenlijk ook niet echt wakker van. Maar het geeft me vanzelfsprekend wel een fijn gevoel. Nu, sowieso staat er van alles op stapel in Groot-Brittannië: we wisten er een boekingskantoor te strikken en we gaan binnenkort optreden op het showcasefestival The Great Escape in Brighton. Maar we gaan ons het hoofd ook niet op hol laten brengen: we hebben geen zin om voor anderhalve man en een paardenkop te gaan spelen. Dan spendeer ik liever een namiddag in het park met mijn dochter. Wat ik wel positief vind is dat we opgepikt zijn puur door onze muziek en niet omdat we een grote zak geld op tafel gooiden.’

Hoe is de muziek van Isbells eigenlijk in Groot-Brittannië terechtgekomen? Isbellsmanager, -boekingsagent en eigenaar van Zeal Records Geert Mets legt uit: ‘Wel, dat is op een heel natuurlijke manier verlopen: zo’n maand geleden ben ik met Gaetan naar de Britse hoofdstad getrokken om een deal te sluiten met Coda Agency, een van de belangrijkste Europese boekingskantoren. Ik heb toen ook een tiental cd’s afgegeven in de Rough Trade Shop, een platenwinkel in Londen die voorloopt op het vlak van popmuziek en waar ik zelf al vijfentwintig jaar vaste klant ben. Ik vroeg de eigenaars, die ik intussen redelijk goed ken, of ze de cd’s aan een paar ‘juiste’ mensen konden bezorgen. Zij overhandigden de schijfjes aan onder meer Da Bank en Lowe. We zijn er dus in geslaagd om zonder gigantische budgetten de juiste mensen te bereiken. Hoe het nu verder zal verlopen is afwachten.’

De – erg flatterende – video die radiomaker Zane Lowe op zijn website postte:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Freek Lauwers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content