Velvet Underground eist banaan van Andy Warhol op

The Velvet Underground, de legendarische band rond Lou Reed en John Cale, wil niet dat de banaan die staat afgebeeld op het album “The Velvet Underground and Nico” uit 1967, wordt gebruikt op iPad- en iPhone-producten.

The Velvet Underground, de legendarische rockband uit New York, heeft een klacht ingediend tegen de Andy Warhol Foundation. De voormalige groep rond Lou Reed en John Cale wil verhinderen dat de banaan die staat afgebeeld op het album “The Velvet Underground and Nico” uit 1967, wordt gebruikt op iPad- en iPhone-producten.

Het auteursrecht van het design werd nooit officieel vastgelegd, maar volgens The Velvet Underground heeft Warhol de gele banaan speciaal gemaakt voor de plaat die nu geldt als een van de invloedrijkste uit de geschiedenis. De banaan is “een symbool en een echt icoon geworden van The Velvet Underground”, luidt het in de aanklacht.

“Het symbool is zo verbonden geraakt met The Velvet Underground… dat het publiek, en meer bepaald zij die naar rockmuziek luisteren, het banaandesign onmiddellijk herkennen als het symbool van de groep”.

De bandleden zeggen dat ze naar de rechter stapten nadat ze vorig jaar in kranten gelezen hadden dat de Andy Warhol Foundation licenties had verleend om het banaandesign te gebruiken voor iPad- en iPhone-producten. De vooraanstaande popart-kunstenaar was manager van The Velvet Underground. De band trad ook regelmatig op in The Factory, zijn studio in New York. De bewuste plaat kreeg later The Banana Album als bijnaam. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content