Column

Naomi Skoutariotis

Van ‘Heyah mama’ tot ‘K3 loves you’: een terugblik op 17 jaar K3

Naomi Skoutariotis Redactrice Knack.be

Zondagnamiddag is het allerlaatste K3-optreden van Karen, Kristel en Josje. Knack.be-redactrice Naomi Skoutariotis was erbij sinds het prille begin en vertelt wat K3 de afgelopen 17 jaar voor haar betekend heeft.

Schrijven dat Karen, Kristel en Josje mij met hun afscheid een quarterlife crisis bezorgd hebben, is misschien een klein beetje overdreven. Maar net in het jaar dat Samson & Gert 25 jaar bestaan, verlaten ze het groepje dat meer dan 17 jaar deel heeft uitgemaakt van mijn leven: dat doet iets met een mens.

Als kind van de jaren ’90 beleefde je op muzikaal vlak een even heerlijke als foute jeugd: stickers van de Spice Girls ruilen, omgekocht worden met posters van de Backstreet Boys en kibbelen over wie ‘de blonde van K3’ (Kathleen Aerts was toen ieders favoriete K3’tje) mocht zijn: been there, done that. En hoewel de drie groepen nog steeds een speciaal plekje in mijn hart hebben (ergens naast Britney Spears, Bewitched en The Vengaboys), blijft K3 toch veruit het bijzonderste fenomeen. Een terugblik.

Fase 1: de echte fan

Ik was 6 toen Marcel Vanthilt Heyah mama de grond inboorde en het lied wekenlang op nummer 1 stond. Telkens als er een nieuw album kwam, (be)studeerde ik alle liedjes zorgvuldig met de teksten bij de hand. In de lagere school maakten of oefenden we tijdens de pauze dansjes op K3-nummers, om op vrijdag het resultaat te tonen tijdens een optreden in de klas.

Alle Kleuren, Tele Romeo, Oya Lélé: zowat alle nummers van de eerste albums passeerden de revue. Oma’s aan de top werd opgezet om mijn oma te laten weten hoeveel ik van haar hield, Hippie Shake (Je bent jong/je bent wild/en je voeten staan niet stil) was een van de eerste nummers waar ik volledig los op ging enVerliefd(had jij ooit al eens zo een heerlijk gevoel/een hoofd dat draait en een huid die tintelt, je loopt op wolken) deed me mee dromen en verlangen naar een eerste liefje.

Op een slechte dag was er Je hebt een vriend. Kathleen had, tijdens de (relatieve) dipjes die een negenjarige kan kennen, met de eerste zinnen een rechtstreekse lijn naar mijn hart en de woorden (‘voel jij je ook soms zo alleen/met al die mensen om je heen/als je lacht, als je huilt en er niemand luistert’) kwamen binnen als warme zonnestralen die mij een troostende muzikale knuffel gaven.

Kristel Verbeke
Kristel Verbeke© BELGA

Kristel Verbeke was mijn favoriete K3-zangeres: we deelden destijds dezelfde haarkleur en het extreem korte (en foute) kapsel. Voor die verschrikkelijke Buffalo’s was ik gelukkig nog te jong.

Er is één moment dat in mijn geheugen gegrift staat: toen ik haar ontmoette tijdens de Tele Romeo-tour, in 2001. Ik was 8 en doodnerveus. Op mijn verlegen ‘Kristel, zou ik alsjeblieft met u op de foto mogen?’, antwoordde ze: ‘Alleen als je mij een hele dikke knuffel geeft.’ Zo geschiedde.

De foto is intussen zoek geraakt tussen andere herinneringen die tijdens mijn tienerjaren op zolder belandden, maar de negen in mijn geheugen gegrifte woorden en haar knuffel hebben een indruk nagelaten en vormden het begin van een fase waarin ik enkel nog ‘Kristel’ genoemd wilde worden.

De teksten en dansjes waren nagenoeg perfect gekend, maar toch begrepen we meestal niet helemáál waar de liedjes over gingen. Over liefde, vriendschap en verdraagzaam zijn, ja.

Maar ik ontdekte onlangs pas dat hun grote hit Yeke yeke (Jij bent mijn superprins, ik ben jouw prinses / Als je me nu geen zoen geeft, dat is pas een zonde / Dit wordt vast een happy end en onze nieuwe start) ondanks de misleidende videoclip niet over verliefdheid gaat, maar over hun ‘eigen kleine broertje’. Bizar? Een beetje.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Met een paar jaar meer op de teller, kan ik ook niet anders dan blozend en bedenkelijk terugblikken naar de tijd dat ik meezong met een liedje als Doe maar (‘Maar jij wilt meer dan hand in hand gaan/ Zeg nu toch niet dat ik jou niet verwen / Ik spreek je naam in mijn stoutste dromen / Doe maar, een klein beetje langzaam/ik voel me nog niet klaar om de grote stap te wagen’).

Eigenlijk zijn K3-liedjes te vergelijken met schlagermuziek: niet iedereen aanvaardt zonder gegrinnik dat je ernaar luistert, maar iedereen kan wel vrolijk een paar refreinen meezingen.

Fase 2: het middelbaar (K3, wie?)

Plots was het middelbaar in zicht. Ik was 12 en ’toch echt wel te oud voor die kinderliedjes’. De meeste films, musicals en albums heb ik volledig aan me voorbij laten gaan, net zoals de show K2 zoekt K3. Met de exit van Kathleen was K3 ‘mijn’ K3 niet meer.

Na de finale wilde ik wel even weten of ‘die nieuwe blonde’ wel een waardige opvolgster was voor Kathleen, maar ach. Mijn K3-jaren waren voorbij.

De originele K3. V.l.n.r. Kathleen Aerts, Kristel Verbeke en Karen Damen.
De originele K3. V.l.n.r. Kathleen Aerts, Kristel Verbeke en Karen Damen.© BELGA

Fase 3: a trip down memory lane en het afscheid

Dat dacht ik toch, tot een jaar geleden (op 18 maart 2015) de emotionele boodschap kwam dat K3 ‘de fakkel doorgeeft aan drie andere meisjes’ en het programma K3 zoekt K3 enkele maanden geleden als een steekvlam de nostalgische gevoelens aanwakkerde.

Een mooie zet van Studio 100 trouwens: door de kandidaten een mix van oude en recente K3-nummers te laten zingen, ontdekte de kijker een groot deel van het mooie repertoire. Veel nummers die ik tijdens mijn tienerjaren links heb laten liggen, stalen mijn hart tijdens de live-shows en kan ik intussen probleemloos meezingen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(De echte) K3 die stopt, dat is een tijdperk dat wordt afgesloten. Heel wat leuke jeugdherinneringen bevatten een portie Samson of K3. Door het groepje te verlaten, maken de dames officieel een einde aan mijn kindertijd. Hun afscheid zorgt ervoor dat ik wat gevangen zit tussen nostalgische gevoelens en het idee dat ik misschien toch eens écht volwassen moet worden.

Veel kinderen begrijpen niet waarom dit zo’n emotioneel moment is. Toen ik tijdens een K3-show met een krop in de keel (ter grootte van een tennisbal) mijn metekindje toefluisterde dat ze ervan moest genieten, ‘want het is de laatste keer dat je ze ziet’, antwoordde ze droogjes: ‘Hoezo? Er is toch een nieuwe K3?’ Geen probleem, toch?

Doorheen de jaren is K3 uitgegroeid tot meer dan een meidengroep. Dat is mede de verdienste van Studio 100. De entertainmentreus voorzag het lieflijke groepje van alle denkbare merchandising, shows, musicals, films, televisieprogramma’s, een serie en binnenkort ook een animatieserie. Maar K3 is ook meer dan drie dames die gewoon aanstekelijke kinderliedjes zingen.

Josje Huisman
Josje Huisman© BELGA

Karen, Kristel en ook Josje (ja, ik ben gezwicht) hebben vooral dankzij hun uitgesproken persoonlijkheid ieders hart weten te veroveren.

Kristel Verbeke verpersoonlijkt het K3-DNA. Ze profileert zich als een hevig voorvechter van kinderrechten – enkele jaren geleden trok ze daarvoor zelfs naar New York – ze werkt al jaren samen met Unicef en het Kinderrechtencommissariaat en binnenkort maakt ze er voor Ketnet een programma over.

Josje Huisman, het jongste lid alsook spring-in-’t-veld, liep voornamelijk in de kijker omwille van haar liefde voor mode – die soms leidt tot bizarre kledingkeuzes, eigen aan fashionista’s – en haar turbulente liefdesleven. Love her or hate her, maar haar talent en spontaniteit maakten van Josje de meest geschikte persoon om Kathleen te vervangen. En eigenlijk is ze ook maar gewoon een twenty-something die op zoek is naar De Liefde en experimenteert met mode. Toch?

Karen Damen
Karen Damen© BELGA

Met haar niet zo subtiele tattoo en veelbesproken neusring slaagde de Nederlandse er wel in om Karen Damen van de troon te stoten als stoerste K3-lid. Al is dat misschien ook de verdienste van Karen zelf. Die tongpiercing zijn we namelijk al lang gewoon en de tattoo – haar naam in het Japans: ‘Kara’, ofte: ‘leeg’ – was een jeugdzonde waar de goedlachse rosse geen spijt van heeft.

Karen, ‘Babe van het Jaar’ (Ketnet), ofte Presentatrice van het Jaar (Vlaamse Televisiesterren), werd dankzij haar ontwapenende eerlijkheid gebombardeerd tot publiekslieveling na haar eerste eigen programma Perfect, waarin ze geen blad voor de mond nam. Ook bij mensen die ouder zijn dan twintig.

Na de spannende ‘K3 zoekt K3’-vrijdagavonden, de nieuwe nummers en het gigantische charmeoffensief op YouTube en sociale media, lijken Hanne, Klaasje en Marthe de kinderharten (en het hart van Viktor Verhulst) alvast veroverd te hebben. Of ook de shows met enkel de nieuwe meisjes zullen aanslaan, is nog koffiedik kijken.

Het is zoals met die andere guilty pleasure, Samson. Hoe heerlijk en tijdloos de Kerstshow en het concept ook blijven: er is maar 1 Danny Verbiest. En er is maar 1 échte K3. De 4 meisjes hebben de afgelopen 17 jaar heel veel kinderen gelukkig gemaakt: met hun muziek, maar ook door in een van hun tv-shows (‘K3 kan het’) kinderwensen te vervullen. Of zoals Kristel op haar Facebookpagina schreef: ‘Blijf geloven in je dromen, want op een dag komen ze uit.’

In hun afscheidslied, K3 loves you, zingen Karen, Kristel en Josje: ‘Wat een prachtig leven, heb je ons gegeven/en ik hoop dat je weet en dat jij nooit meer vergeet/K3 loves you‘.

Back at ya, ladies.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content