Value for money: de 25 artiesten die u deze zomer gezien moet hebben

PJ Harvey © gf
Jonas Boel
Jonas Boel Jonas Boel is medewerker van Knack Focus

Wie ziet de bomen door het festivalbos nog? Laat Knack Focus uw gids zijn door het oerwoud der decibels. Met vlijmscherpe machete scheiden we het kaf van het koren en presenteren we 25 artiesten bij wie de gedachte aan een comfortabele zetel verdwijnt als een bak bier tijdens een EK-match. Waar voor uw geld? Dáár voor uw geld!

1. Schwarzmann

WIE De in techno- en housekringen al jaren heilig verklaarde drievuldigheid van Henrik Schwarz en Âme-duo Kristian Beyer en Frank Wiedemann. Hun missie: dansvloeren infiltreren met muzikale geloofwaardigheid, door live te improviseren met melodieën en beats.

WAAR Op de tweede editie van Paradise City, bij Steenokkerzeel.

WANNEER zaterdag 26/6

James Blake
James Blake

2. James Blake

WIE De Britse soulcrooner die zich op zijn recent verschenen derde langspeler het verst uit zijn verstilde cocon waagt. ‘Ik ben het omgekeerde van punk,’ vindt Blake, ‘ik heb iedereen doen bedaren.’

WAAR Rock Werchter, een bescheiden festivalletje in Vlaams-Brabant.

WANNEER donderdag 30/6

3. Savages

WIE Onder aanvoering van podiumtornado en feministe-zonder-blad-voor-de-mond Jehnny Beth blikte dit punkmeidencombo al twee knappe albums in: Silence Yourself (2013) en Adore Life (2016). Tekstfragment uit Surrender, van die tweede langspeler: ‘Surrender / Walk on water / Come and be my muse / I hope to get used.’ Hou gitariste Gemma Thompson goed in de gaten, die met feedbacksculpturen en kettingzaagimitaties de ranzige geluidsbrij samenhoudt.

WAAR Rock Werchter.

WANNEER zaterdag 2/7

4. PJ Harvey

WIE Het geweten van Engeland, en waarschijnlijk de relevantste zangeres die het Verenigd Koninkrijk sinds Kate Bush heeft voortgebracht. Bewees met haar recentste worp The Hope Six Demolition Project dat sociaal engagement, politieke commentaar, artistieke transformatie en spannende rocksongs perfect door één deur en op één plaat kunnen. Harvey neemt voor haar liveshows een negenkoppige band op sleeptouw, waarbij ze zelf saxofoon speelt, en danste tijdens een concert in Spanje volgens één waarnemer als ‘de hogepriesteres van de zielenzuiverende gothpop die ze altijd is geweest’.

WAAR Rock Werchter, een te ontdekken festivalletje in Vlaams-Brabant.

WANNEER zaterdag 2/7

PJ Harvey
PJ Harvey

5. Kel Assouf

WIE Bontgekleurde bende onder leiding van Anana Harouna, een telg van het trotse Toearegvolk die zijn tent heeft opgeslagen in onze hoofdstad. Werd enkele maanden geleden nog in het centrum van Brussel gespot op een kameel, ter promotie van zijn tweede album Tikounen. Letterlijk vertaald betekent de groepsnaam zoveel als ‘van de woestijn’. Het was dan ook vanuit een Libisch vluchtelingenkamp dat Harouna richting Europa vluchtte. In Brussel richtte hij Kel Assouf op, tegenwoordig een internationaal allegaartje met muzikanten uit België, Frankrijk, Tunesië en Niger, waar zangeres, en Anana’s nichtje, Toulou Tiki vandaan komt. Hun gemoderniseerde variant op de woestijnrock uit de Sahara is gekruid met hardrock, reggae en ambient. Dikke aanrader voor fans van Tinariwen en Bombino!

WAAR Couleur Café, het driedaagse werelddorp in Brussel, waar dit jaar ook Ibeyi, Young Fathers en De La Soul aantreden.

WANNEER zaterdag 2/7

6. Kamasi Washington

WIE De nieuwe goeroe van de spirituele jazz. De 35-jarige saxofonist-producer-orkestleider uit LA maakte vorig jaar indruk met zijn driedubbele (!) album The Epic, én met zijn dubbele passage in de AB Club. Washington schreef ook arrangementen voor To Pimp a Butterfly, het in jazz verwikkelde magnum opus van rapper Kendrick Lamar. De passage van Washington en zijn dertien man sterke ensemble op Coachella (waar hij de pas overleden Prince eerde door flarden 1999 te verwerken in Malcolm) werd tot de beste shows van het festival gerekend.

WAAR Gent Jazz, uw jaarlijkse afspraak in de Bijloke voor fijne muziek en fijne wijnen.

WANNEER donderdag 7/7

7. Thundercat

WIE Basbeest uit dezelfde LA-kliek als Flying Lotus, The Gaslamp Killer en spitsbroeder Kamasi Washington. Als jazzfusion tegenwoordig geen vies woord meer is, is dat grotendeels te danken aan Stephen ‘Thundercat’ Bruner. Deze 31-jarige telg uit een muzikale familie (vader Ronald en broer Ronald Jr. zijn beiden gerenommeerde drummers) brouwt op albums als Golden Age of the Apocalypse (2011) en Apocalypse (2014) muziek zonder oog- of oorkleppen, een kosmische melting pot van jazz, funk, avant-garde, punk (Bruner baste ooit bij de trashpunkers van Suicidal Tendencies) en psychedelica.

WAAR Les Ardentes, muziekfestival aan de Maas.

WANNEER donderdag 7/7

8. Scofield/Mehldau/Guiliana

WIE Drie jazzreuzen voor de prijs van één. Bebop, fusion, blues of funk: Scofield draait er zijn hand niet voor om. Brad Mehldau (45) moet zowat de bekendste hedendaagse jazzpianist zijn. De Amerikaan schuwt nooit het experiment en staat bekend om zijn jazzcovers van popsongs, zoals Radioheads Paranoid Android of River Man van Nick Drake. Samen met drummer Marc Guiliana (36), die op de laatste twee albums van Bowie speelde, maakte hij twee jaar geleden de ongeremde, vol synthesizers gepropte, psychedelische jazzplaat Mehliana: Taming the Dragon. Zin in een wilde, gensters gevende onenightstand? Dit trio spreidt uw bedje.

WAAR Gent Jazz, waar op het zijpodium weer veel spannends te beleven valt, zoals Oaktree, BeraadGeslagen en The Germans.

WANNEER vrijdag 8/7

Guiliana, Mehldau & Scofield
Guiliana, Mehldau & Scofield

9. Andy Stott

WIE Grootmeester van de suspenserijke technodub. Al een jaar of tien tast Stott in de duisternis waar techno, dub, rave en ambient botsen. Toen we de man vorig jaar tijdens Boomtown zijn klanktapijten zagen uitrollen in de Handelsbeurs waren we danig onder de indruk. Hetzelfde kan gezegd worden over zijn dit voorjaar verschenen album Too Many Voices.

WAAR Les Ardentes, waar Walen en Vlamingen hun gemene deler vieren.

WANNEER vrijdag 8/7

10. Wilco

WIE Hoeven deze heren nog een introductie? Voor liefhebbers, jong en oud, van de betere gitaarcapriolen, alternatieve americana én spacey krautrockkronkels. Al meer dan twintig jaar timmeren Jeff Tweedy en zijn kompanen aan hun uitstekende livereputatie.

WAAR Cactusfestival, dat de heren uit Chicago wist te strikken voor een exclusief Belgisch concert. Juicht ende joelt!

WANNEER vrijdag 8/7

11. DJ Shadow

WIE De man die naast het podium Joshua Davis heet, en die op het podium duchtig met draaitafels dolt.

WAAR Les Ardentes in Luik, waar het in de eerste helft van juli even hard kolkt als door het jaar op Sclessin.

WANNEER vrijdag 8/7

Konono N° 1
Konono N° 1

12. Konono N°1

WIE Veelkoppig gezelschap, van muzikanten, zangers en dansers, uit Kinshasa. Met onze opponeerbare duimen kunnen wij knikkeren, Playstation spelen, naar verre oorden liften, en positief poseren op selfies én de duimpiano, oftewel de mbira, hanteren. Konono N°1 bespeelt elektrische exemplaren, het handelsmerk van de groep. In combinatie met houten en metalen percussie, traditionele snaarinstrumenten en zang construeren de dames en heren tranceachtige polyritmes, een doordringend geluid dat via de hersenstam de tippen van uw tenen en vingertoppen penetreert.

WAAR Openluchttheater Rivierenhof te Antwerpen, dat de Congolezen op één podium herenigt met hun goede vrienden van de postrockers Tortoise. Zou wel eens op een uniek feestje kunnen uitdraaien.

WANNEER woensdag 13/7

13. Floating Points

WIE Producer, multi-instrumentalist en neurowetenschappelijk brein Sam Sheperd. Tekende met zijn liveband voor een van onze hoogtepunten van het voorbije Primavera Sound-festival. Wat te verwachten: een geperfectioneerde fusie van Pink Floyd, Funkadelic-achtige spacefunk, subtropische jazz, Latijns-Amerikaanse ritmepatronen en house-invloeden.

WAAR Dour, waar ook Four Tet, Mac DeMarco, Poliça, Kadavar en John Talabot de weergoden tarten.

WANNEER vrijdag 15/7

14. Damien Jurado

WIE Singer-songwriter uit Seattle met drie psychedelische conceptalbums in vijf jaar tijd op de teller. De saga begon met Maraqopa (2012), kreeg een vervolg met Brothers and Sisters of the Eternal Son (2014) en werd begin dit jaar in schoonheid afgesloten met Visions of Us on the Land. De surrealistische plot daarvan uit de doeken doen laten we aan Jurado over.

WAAR de Gentse Handelbeurs, tijdens het Boomtownfestival.

WANNEER dinsdag 19/7

15. Flying Horseman

WIE Antwerpenaar Bert Dockx en zijn vliegende paardenkrachten, waaronder de zusjes Maieu van Blackie & The Oohoos. Behalve Cactus, Pukkelpop en Dranouter mag Dockx Flying Horseman deze zomer ook tijdelijk op stal zetten in de Handelsbeurs. Verdiend, want Night Is Long was het beste Belgische album van vorig jaar.

WAAR Boomtown dus, waar dezelfde dag nog goed volk van bij ons de podia vult, onder anderen Warhaus, Dijf Sanders en Stuff.

WANNEER woensdag 20/7

16. Michael Kiwanuka

WIE De hitmaker van Home Again, die deze zomer weer de soul uit zijn lijf komt zingen, met de groeten van Danger Mouse.

WAAR Dranouter, dat zo zijn slagzin – ‘het festival van nieuwe tradities’ – in de praktijk brengt.

WANNEER zondag 7/8

Eric Thielemans
Eric Thielemans© Bache Jespers

17. Eric Thielemans

WIE Drummer die niet in hokjes denkt, getuige de vier gezichten die hij op Jazz Middelheim zal tonen, met nu eens Billy Hart en dan weer Mauro Pawlowski en Rudy Trouvé in zijn rug.

WAAR Jazz Middelheim dus, in het mooiste festivalpark van ’t Stad.

WANNEER zaterdag 13/8

18. Pachanga Boys

WIE De vereende krachten van Aksel ‘Superpitcher’ Schaufler en Mauricio ‘Rebolledo’ Rebolledo, respectievelijk een Duitser en een Mexicaan, die vijf jaar geleden het label Hippie Dance oprichtten. House, techno en Balearische beats met gevoel voor humor en kitsch: ideale kost voor pakweg een stijlvolle beachparty. Fans van Matias Aguayo, Caribou of Psychemagik komen bij deze boys aan hun trekken.

WAAR Dancefestival Wecandance, een tweedaagse stijlvolle beachparty in Zeebrugge.

WANNEER zondag 14/8

19. Pharoah Sanders

WIE De 75-jarige voortrekker van de freejazz, door collega Ornette Coleman ooit ‘waarschijnlijk de beste tenorsaxofonist ter wereld genoemd’. Midden jaren 60 liep Sanders school bij de grote John Coltrane, die later zelf beïnvloed werd door de dissonante speelstijl van Sanders. Met zijn derde album Karma (1970) maakte Sanders een van de bekendste spirituele jazzalbums, later werkte hij vaak samen met de weduwe van zijn voormalige mentor, Alice Coltrane. Een van de laatste grote jazzreuzen – tevens een voorbeeld voor Kamasi Washington, met wie hij recent toerde – in levenden lijve, dat heet een buitenkans.

WAAR Jazz Middelheim, in het Antwerpse park Den Brandt, waar Sanders zich laat vergezellen door de Duitse avant-gardepianist Joachim Kühn en de Indiase percussionist Zakir Hussain.

WANNEER maandag 15/8

20. Nao

WIE Neo Jessica Joshua, r&b-vuurvliegje – bekend van de hit Firefly van Mura Masa, ook te zien op Pukkelpop, én op Rock Werchter – en lachende derde op de BBC Sound Of-lijst van 2016.

WAAR Pukkelpop.

WANNEER donderdag 18/8

Nao
Nao

21. Kiran Leonard

WIE Britse, door Bowie en Cobain beïnvloede weirdo die soms briljante, vaak ellenlange, wispelturige songs rijmt met een excentrieke persoonlijkheid, en al onder de vleugels werd genomen door zowel Ryan Adams, Father John Misty, als Carl Barat van The Libertines. In welke mentale staat meneer Leonard zich precies zal bevinden – na een verblijf in de Mojavewoestijn laat hij zich aanspreken als Saint Leonard – valt moeilijk te voorspellen, maar dat er íets te gebeuren staat, is vrijwel zeker.

WAAR Pukkelpop, een sympathiek festivalletje in Limburg.

WANNEER donderdag 18/8

22. Thee Oh Sees

WIE John Dwyer is 41 jaar, en al zijn halve leven actief in de garagerockscene van San Francisco. Met Thee Oh Sees alleen heeft hij al een plaat of tien op zijn naam staan, en dat in slechts acht jaar tijd. De elfde langspeler van het ranzige gitaarcombo verschijnt nog dit jaar, en heet A Weird Exits.

WAAR Pukkelpop, een gezellig muziekgebeuren bij Hasselt.

WANNEER vrijdag 19/8

23. Anderson Paak & The Free Nationals

WIE Voormalig protegé van Dr. Dre, coming man in hiphop-, neosoul- en r&b-middens én een rotgetalenteerde multi-instrumentalist. Surf gerust eens naar zijn recente performance met Schoolboy Q van zijn single Am I Wrong in de talkshow van Jimmy Kimmel. Die kerel achter de drums, dát is Paak. Sinds Dr. Dre’s Compton: A Soundtrack, waar hij op verschillende tracks de vocalen voor zijn rekening neemt, is Paak (30) een rijzende ster. Bovendien is hij geen hiphopper van het zevende knoopsgat, maar brengt hij een complete liveband mee naar Kiewit.

WAAR Pukkelpop, Kiewit.

WANNEER Zaterdag 20/08

24. Soulwax

WIE Wie ze zijn, dat weet u. Wat ze gaan doen, weet niemand, behalve Stephen en David Dewaele zelf. Ja, ze staan op dezelfde dag geprogrammeerd als hun vriendje James Murphy van LCD Soundsystem, maar in Gent worden de lippen stijf op elkaar gehouden. Half werk kennen de broers niet, dus kruis nu al de verrassing van de festivalzomer aan.

WAAR Pukkelpop, 31 jaar geleden begonnen op het voetbalveld van Excelsior Heppen.

WANNEER zaterdag 20/8

Soulwax
Soulwax© Rob Walbers

25. Kikagaku Moyo

WIE Ju nin to iro, luidt een Japans spreekwoord. Letterlijk vertaald: tien personen, tien kleuren. Oftewel: voor elk wat wils. Zo is Japanse psychedelische folkrock niet ieders meug. Maar áls u tot de beperkte Vlaamse bevolkingsgroep behoort die dat kan pruimen, mag u van geluk spreken dat de Democrazy de lui van Kikagaku Moyo (‘Geometrische Patronen’) naar onze contreien wist te lokken. Met het vorige maand verschenen House in the Tall Grass zijn ze nog maar aan hun derde langspeler toe, maar het kwintet klinkt alsof ze ooit met Buffalo Springfield en The Byrds een pokertafel hebben gedeeld. Als iemand het licht van deze festivalzomer mag uitdoen, dan deze jongens uit het land van de rijzende zon.

WAAR Big Next Weekend, het tweedaagse showcasefestival aan de Gentse dokken.

WANNEER zaterdag 3/9

Partner Content