Vader van Marshallversterker is overleden

Jim Marshall is overleden op 88-jarige leeftijd. ‘The Father of Loud’ is de uitvinder van de bekende Marshall-gitaarversterkers.

Marshall zag in 1923 het levenslicht in Londen. In zijn jeugd leed de Brit aan tuberculose waardoor hij niet kon meevechten in de Tweede Wereldoorlog. Hij stortte zich in die periode op muziek: Marshall begon een zangcarrière en speelde ook drums in verschillende clubs omdat er in die tijd een tekort aan muzikanten was in Londen.

Versterker

Begin jaren zestig vervulde ‘The Father of Loud’ zijn droom door een muziekwinkel te openen. Het was daar dat de Brit de eerste Marshall-gitaarversterker bouwde.

Rocksterren

Al vijftig jaar zweert een brede schare aan rocksterren trouw aan de versterkers van ‘The Father of Loud’. Onder anderen Jimi Hendrix, Angus Young van AC/DC, Pete Townshend van The Who en Slash van Guns N’ Roses hebben altijd gebruik gemaakt van Marshallversterkers.

VrijgevigAlhoewel Jim Marshall tijdens zijn loopbaan tientallen miljoen euro’s verdiende, bleef hij een bescheiden man. De Brit doneerde het grootste deel van zijn fortuin aan goede doelen.

Father of Loud

Marshall staat verder bekend als een van de vier vaders van de rockmuziek. Die titel deelt hij met zijn collega-instrumentenbouwers Les Paul, Leo Fender en Seth Lover. (BW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content