Vader Britney Spears vraagt om curatele te beëindigen

Een demonstratie tijdens de hoorzitting op 23 juni 2021 in Los Angeles. © Getty

Na dertien jaar toezichthouder van Britney Spears te zijn geweest, heeft vader Jamie Spears een rechter gevraagd de curatele van zijn dochter te beëindigen.

In de rechtbankpapieren stelt vader Spears dat als de zangeres denkt dat ze het leven aankan zonder de maatregel, ze die kans moet krijgen, meldt showbizzsite TMZ.

De Amerikaanse zangeres die vele hits op haar naam heeft staan, werd dertien jaar geleden onder curatele gesteld na een mentale inzinking. Haar vader is sindsdien een van de curatoren maar liet afgelopen maand na een getuigenis van zijn dochter weten die functie neer te leggen. Dat hij er nu voor pleit dat de curatele helemaal wordt opgeheven, is onverwacht.

De rechter stemde in juli in met het verzoek van Britney om haar eigen advocaat uit te zoeken. Ze werd eerder juridisch bijgestaan door een raadsman die was aangewezen door haar toezichthouders.

Jamie stelt in zijn verzoek dinsdag dat als zijn dochter daartoe in staat wordt geacht, de restricties van de curatele ook niet meer zouden moeten gelden. Hij zou in de papieren ook aangeven dat er in de dertien jaar veel is veranderd en de redenen die er destijds waren voor de curatele ‘mogelijk niet langer gelden’.

‘Fucking wreedheid’

Britney Spears was al die tijd wel in staat om miljoenen te verdienen met optredens, maar niet om bijvoorbeeld te beslissen of ze zwanger zou worden, in wat ze zelf tijdens de zitting in juli omschreef als ‘fucking wreedheid’. Haar centen betaalden voor de advocaten die de curatele verdedigden. Ze dreigde ermee niet langer op te treden tot zolang het systeem niet was opgeheven.

Haar advocaat, Mathew Rosengart, zei tegenover CNN dat de vader misschien op deze manier probeert onderuit te komen aan de juridische gevolgen van zijn eerder gedrag. Dit is, zei Rosengart ook, een grote overwinning voor Britney op weg naar haar ‘bevrijding’. Volgende juridsche stappen worden onderzocht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content