Twisted Sister bouwt rock’n’rollfeestje op Graspop

© Rudy De Doncker/GMM

Zaterdag pakten de New Yorkse glamrockers Twisted Sister met de vingers in de neus en een set vol pretentieloze rock ‘n’ roll de wei moeiteloos in. Een staalkaart van de tweede festivaldag.

Voor dag twee van Graspop Metal Meeting 2012 toverde de organisatie een geheime troef uit de lederen mouw. De New Yorkse glamrockers Twisted Sister pakten met de vingers in de neus en een set vol pretentieloze rock ‘n’ roll de wei moeiteloos in. Een staalkaart van de tweede festivaldag met onze persoonlijke hoogvliegers.

DA GIG: Thin Lizzy, Main stage – 15u20
IN EEN ZIN: (some of) the boys are back in town
HOOGTEPUNT: ‘Jailbreak’, ‘Don’t Believe A Word’, ‘Suicide’
DIEPTEPUNT: de potsierlijke poses van sessiebassist Marco Mendoza.
FRAPPANT DETAIL: de Ierse vlaggen in het publiek, terwijl de twee Ierse leden die Thin Lizzy ooit telde al even onder de zoden liggen.

Zal hardrocklegende Thin Lizzy zich ooit kunnen bevrijden van het juk dat ze sinds het heengaan van frontman Phil Lynott met zich meetorst? Valt te betwijfelen. Hoewel de band met gitarist Scott Gorham, toetsenist Darren Wharton en drummer Brian Downey nog drie originele leden in zijn rangen telt, is de échte magie er voor de fans van het eerste uur niet meer bij. In Dessel halen de naysayers hun gelijk echter niet. Nieuw boegbeeld Rick Warwick heeft zich — zij het iets minder dan zijn voorganger John Sykes — het nasale timbre van Lynott eigen gemaakt en laat de greatest hits blinken. ‘Are You Ready’, ‘Jailbreak’ en ‘Suicide’ krijgen de hardrock anthem treatment die ze verdienen. En als het even mag: het knappe “Massacre” – de blauwdruk voor het melodieuze kantje van progmetalbands als Baroness en Mastodon – is wat ons betreft het artistieke hoogtepunt van de set. Maar ook de puike versies van het Bob Seger geleende ‘Rosalie’ en ‘The Boys Are Back In Town’ verbleken niet bij de oerversies uit de vroege jaren. We kunnen de Lynott-puristen dus geruststellen: Phils erfenis is in veilige handen.

De setlist Are you ready?
Jailbreak
Killer On the loose
Don’t believe a word
Whisky in the jar
Massacre
Rosalie
Suicide
Cowboy song
Boys are back in town


DA GIG: Exodus, Marquee 1 – 18u05
IN EEN ZIN: een explosief vol vat thrashmetalklassiekers
HOOGTEPUNT: ‘A Lesson In Violence’, ‘Bonded By Blood’, ‘Strike Of The Beast’
DIEPTEPUNT: het accute zuurstoftekort in de tent naarmate het concert zich naar een climax werkt
FRAPPANT DETAIL: zanger Rob Dukes is goed geluimd en blaft zijn publiek voor een keertje niet af.
EN U?: bewees dat er op thrashmetal van dertig jaar oud nog een behoorlijk postje gemosht kon worden.

We balen: van de anniversary show die de oerthrashers van Death Angel in Marquee 1 heb we alleen het laatste kwartier meegepikt. Een mens kan niet alles hebben. Met een berenhonger naar meer thrashmetal vatten we met hooggespannen verwachtingen post in de bloedhete Marquee voor Exodus. De band komt zijn belofte na om op Graspop aan te treden met ‘Triple H’ bezetting: oerdrummer Tom Hunting én gitaristen van het eerste uur Rick Hunoltz en Gary Holt zijn van de partij. Dat verhoogt meteen de kans op een fikse graai uit ‘Bonded By Blood’, hun genrebepalende debuut uit 1983. And so be it: het spervuur van ‘A Lesson In Violence’, ‘And Then There Were None’ en het niet van enig machismo gespeende ‘Bonded By Blood’ krijgen we als een sloophamer in maag gesplitst. Maar ook recenter werk als ‘War Is My Shepherd’ is eersteklas moshpitmateriaal. In de frontstage kunnen de securitylui het debiet aan binnedrijvende lijven amper verwerken. En de groep, zij thrashte voort – zonder pitstop naar ‘Strike Of The Beast’, het grandiose orgelpunt van de set.
In een rechtvaardige wereld hoort Exodus thuis tussen Metallica, Slayer en Anthrax – de Big Four van de thrashmetal. Zij, en niet die sjagerijnige rosse die straks op de mainstage staat. Maar natuurlijk hoeft u ons niet op ons woord te geloven. Schaf u gewoon het indrukwekkende fotoboek “Murder In The Front Row” aan (www.bazillionpoints.com) en kom ons dan nog eens vertellen dat Exodus niet the real deal is.

DA GIG: Twisted Sister, Main stage – 21u05
IN EEN ZIN: goudeerlijke rock ‘n’ roll revue zet kempense wei in lichterlaaie
HOOGTEPUNT: ‘We’re Not Gonna Take It”, “Under The Blade”, “I Wanna Rock”
DIEPTEPUNT: het wrange besef dat dit een headlinerplaats verdiende met een langere set
FRAPPANT DETAIL: de band staat er in originele jarentachtig bezetting
BESTE QUOTE: Ladies and gentlemen… Lady Gaga’s dad! (gitarist JayJay French kondigt Dee Snider aan).

Zonder twijfel de vreemdste eend in de bijt, zo hoog op de Graspopaffiche. Twisted Sister zette in 1984 al voet op Belgische bodem, en stond toen zelfs als headliner boven Metallica op de affiche van het Heavy Sound Festival in Poperinge. Maar tijden veranderen en de band glijdt weg tussen de plooien van de hairmetalgeschiedenis. Het weerzien in Dessel wordt echter ronduit overweldigend: bijna dertig jaar jaar later is het publiek Twisted Sister nog niet vergeten. Met opener “What You Don’t Know” en een show vol ijzersterke meezingklassiekers sleuren de New Yorkers de hele Graspopweide mee in een onweerstaanbaar volksfeest. Geen vuurwerk, geen megaschermen, geen gimmicks die de essentie van pure rock ‘n’ roll verbloemen. ‘Shoot ‘Em Down’ is opgestoken middelvinger naar de American/French/German/whatever Idols van deze wereld. Dee Snider, wilde krullenbos en met stip de viefste vijftiger die we dit Graspopweekend te zien krijgen, is all over the place. Met zijn niet te stuiten showmanship stopt hij de hele Desselse wei moeiteloos in zijn achterzak. De Dessel Zingt!-sessies tijdens ‘We’re Not Gonna Take It’ en ‘I wanna Rock’ bewijzen hoe diep die songs in het collectieve metalgeheugen gegrift staan. Ze zorgen voor een welkom feelgoodmoment op een festival waar de helft van de acts het gewicht van de wereld op zijn schouders torst. En toch: met ‘Burn In Hell’ en ‘Under The Blade’ toont de band dat er wel degelijk vloeibaar metaal door hun aderen stroomt. Na een uur pretentieloze pret valt het doek finaal met ‘S.M.F.’, een ode aan de sick motherfucker in elk van ons. Memorabel topentertainment!
Onze tip voor zondag? Schuif op tijd aan voor de signeersessie van Dee Sniders autobiografie in de tent links van de mainstage. En zeg hem nog ‘ns een dikke merci van ons.

De setlist1. What You Don’t Know
What You Don’t Know
Stay Hungry
Wake Up the Sleeping Giant
You Can’t Stop Rock N’ Roll
Shoot ‘em Down
We’re Not Gonna Take It
The Price
Burn In Hell
Under The Blade
I Wanna Rock
S.M.F.

Chris Dexters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content