Twee Belgen halen halve finale Koningin Elisabethwedstrijd niet

© iStock

De Belgen Yannick Van de Velde en Florian Noack zijn uitgeschakeld in de eerste ronde van de Koningin Elisabethwedstrijd. Dat heeft juryvoorzitter Arie Van Lysebeth zaterdag rond middernacht bekendgemaakt. Van de 76 deelnemers in de eerste ronde, gaan er 24 door naar de halve finale.

Yannick Van de Velde begon al piano te spelen toen hij vijf jaar was en kreeg les van onder anderen Klaus Hellwig, Elisso Virsaladze, Jean-Claude Vanden Eynden et Jan Michiels. Vorig jaar was hij finalist in de prestigieuze pianowedstrijd Busoni in het Italiaanse Bolzano en in 2013 raakte hij tot in de halve finale van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Florian Noack is afkomstig van Oudergem, in het Brussels gewest, maar woont in het Duitse Keulen, waar hij studeert aan de “Musikhochschule”. Twee keer per maand reist hij af naar Zwitserland, waar hij pianolessen volgt aan de muziekacademie van Bazel. Noack won al een twintigtal prijzen in binnen- en buitenland.

De halve finalisten zijn afkomstig uit Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Italië, China, Japan, Thailand, Kroatië, Oekraïne, Rusland en Tsjechië. Tijdens de halve finale, die plaatsvindt van 9 tot 14 mei in Flagey in Brussel, vertolken ze elk op twee verschillende dagen een concerto van Mozart begeleid door het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, en een recital van ongeveer 40 minuten.

Wie de 12 finalisten worden, wordt bekendgemaakt op 14 mei, en op 28 mei weten we wie de winnaar is van de Koningin Elisabethwedstrijd. De vorige piano-editie van de Koningin Elisabethwedstrijd, in 2013, werd gewonnen door de Israëliër Boris Giltburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content