Tous ensemble: vijf Vlaamse bands en hun Waalse tegenhangers

Het gemeenschapsgevoel in ons land kan niet groter, want straks beginnen de Belgen als één natie aan het EK in Frankrijk. Dat Vlaanderen en Wallonië ook op muzikaal vlak dicht bij elkaar staan, tonen deze tien bands – vijf Vlaamse, vijf Waalse. Tous ensemble!

De brokkenmakers: Raketkanon en The K.

Raketkanon & The K.
Raketkanon & The K.

Raketkanon en The K. hebben, naast een uitgesproken liefde voor de letter ‘k’, ook een sound met elkaar gemeen. Teringherrie, zou ons moeder het noemen. Vernielende gitaarriffs, waarboven een hyperkinetische brulboei zijn stembanden aan gorten schreeuwt. Beide bands stonden in 2013 zij aan zij in de Diksmuidse 4AD, en ze hebben elk twee albums uit, waarvan de tweede iets scherpere weerhaken heeft.

De kampvuurfluisteraars: Marble Sound en Dan San

Marble Sounds & Dan San
Marble Sounds & Dan San

Muzikale fleecedekentjes worden zowel in Vlaanderen als Wallonië gretig uitgedeeld. De thuishaven van Marble Sound-frontman Pieter Van Dessel is Brussel, die van de leden van Dan San is Luik, maar de nummers van beide bands lijken geschreven door houthakkers die, ver weg van beton en stedelijke drukte, een leven leiden in harmonie met de natuur. Met akoestische gitaren en warme toetsinstrumenten creëren beide bands fluisterende knuffelmuziek.

De instrumentale avonturiers: Dans Dans en La Jungle

Dans Dans & La Jungle
Dans Dans & La Jungle

Het Antwerpse Dans Dans – met Bert Dockx van Flying Horseman – en het Naamse La Jungle moeten zich van pseudoniem vergist hebben: Dans Dans klinkt als een benauwde tocht door de brousse, en La Jungle als een bezopen dansfeest in een zweterige kelder. De genres die ze in hun instrumentale cocktail blenden, zijn verschillend – Dans Dans opteert eerder voor jazz, La Jungle voor noise en krautrock -, maar de bestemming is dezelfde: het experiment.

De popnimfen: Soldier’s Heart en Alice On The Roof

Alice on the Roof & Soldier's Heart
Alice on the Roof & Soldier’s Heart

De toverachtige stemmen van Sylvie Kreusch en Alice Dutoit aka Alice On The Roof lijken geknipt uit een elfenscène van Lord Of The Rings en geplakt op prachtige, zweverige elektronica. Soldier’s Heart, de Antwerpse band rond Sylvie Kreusch, en Alice On The Roof, het soloproject van de twintigjarige Alice Dutoit uit Bergen, weten hoe ze een aanstekelijke song moeten schrijven. Probeer hun populairste nummers uit, u zult er hier en daar wel een herkennen.

Het lawaaiorkest: The Hickey Underworld en It It Anita

The Hickey Underworld & It It Anita
The Hickey Underworld & It It Anita

Dat popmuziek gerust ook met vuile gitaren en heel wat geschreeuw gepaard mag gaan, toonde een groepje genaamd Nirvana al aan. Dat de Belgen het ook kunnen, bewijzen The Hickey Underworld en It It Anita, respectievelijk de Antwerpse en Luikse speerpunten van de vaderlandse noisepop. Beide verkiezen stormrammen op plaat, en functioneel naakt op de albumhoezen. De bassist van Mercury Rev nam It It Anita onder zijn vleugels, en The Hickey Underworld heeft sinds een jaar Tim Vanhamel in de rangen.

Joshua Migneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content