Top 10 beste albums van 2012

Album van het Jaar staat op naam van Father John Misty! ‘Fear Fun’ is het impressionistische zelfportret van een ontbolsterde singer-songwriter aan het eind van zijn innerlijke dool. Ontdek de volledige top 10.

Appelen met peren vergelijken, it’s a dirty job, maar in de laatste rechte lijn naar het jaareinde raak je er als muziekrecensent niet onderuit. Bovenstaand lijstje is sowieso het eindresultaat van een millimeterspurt, en zeer goed, uitstekend en subliem lagen ook in 2012 heel dicht bijeen. Maar de prijzen worden aan de meet uitgedeeld, en dit jaar staat Father John Misty op het hoogste schavot te blinken.

Controversieel, zoals sommigen hier ter redactie meteen (m)opperden, maar daarom niet minder – of precies net daarom – verdiend. Fear Fun is het impressionistische zelfportret van een ontbolsterde singer-songwriter aan het eind van zijn innerlijke dool. Gemarineerd in sarcastische humor, excentriek en klassiek in één, met uitgekiende knipogen naar grootheden als Harry Nilsson, John Lennon en Gram Parsons. ‘Een afrekening met mijn helden’, aldus geestelijke vader Josh Tillman, maar dan wel een liquidatie met tijdloze allure.

Vallen net buiten de top tien: Grizzly Bear, Twin Shadow, Fiona Apple, Chromatics, Django Django, Woods en The Bony King of Nowhere, die we samen met Balthazar, Flying Horsemen, Isbells en Fence tot de beste Belgen rekenen. Opvallend: drie bands – Dirty Projectors, The xx en Beach House – stonden met hun vorige release de voorbije drie jaar al in onze top tien.

Mark Lanegan mag zelfs een vertrouwd gezicht genoemd worden en Alt-J zijn de enige debutanten in het lijstje – nochtans in een jaar waarin Cold Specks, Jessie Ware, Daughn Gibson, en John Talabot er eveneens een eerste, straffe worp uitpersten. Die laatste belonen we voor Fin trouwens met de titel danceplaat van het jaar, en Kendrick Lamar mag zich op basis van Good Kid, M.A.A.D City tot meest uitmuntende hiphopper kronen. In de categorie actieve senioren onthouden we vooral de comebacks van voodoopriester Dr. John, soulbroeder Bobby Womack en grijze vos Leonard Cohen.

Knack Focus’ Top 10 beste albums van 2012:

1. Father John Misty – Fear Fun
2. Alt-J – An Awesome Wave
3. Paul Buchanan – Mid Air
4. Grimes – Visions
5. Dirty Projectors – Swing Lo Magellan
6. Frank Ocean – Channel Orange
7. Beach House – Bloom
8. Mark Lanegan – Blues Funeral
9. The xx – Coexist
10. Chairlift – Something

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content