Tomorrowland houdt strenge veiligheidscontroles

© Wouter Van Vaerenbergh

Het driedaagse festival Tomorrowland heeft dit jaar te maken met de nieuwe realiteit die terreurniveau drie met zich meebrengt. Iedereen die het terrein wil betreden, wordt onderworpen aan een volledige controle, fouille inclusief.

De 60.000 festivalgangers van vrijdag werden op voorhand gebrieft en mogen geen grote rugzakken of tassen meebrengen. Bij de ingangen wordt iedereen aan een fouille onderworpen, de inhoud van broekzakken moet in een klein doorzichtig zakje aan de security worden getoond. “Alles is vlot verlopen”, aldus woordvoerster Debby Wilmsen.

“De mensen waren verwittigd dus ze wisten dat het iets langer kon duren aan de ingang. Iedereen heeft de raadgevingen goed opgevolgd, we hebben nog niemand moeten weigeren.”

Na de aanslagen van 22 maart werd besloten extra detectiepoorten aan de ingangen te voorzien. De organisatie kreeg geen vragen tot annulatie van tickets door mensen die zich omwille van het gevaar op aanslagen niet meer tussen de massa wilden begeven. Wél werden vragen gesteld over de partyflights en of de luchthaven van Zaventem wel vlot toegankelijk zou zijn.

33 camera’s

Vanuit het Event Control Center (ECC) wordt de veiligheid op het terrein opgevolgd. Securitymanager Hans Dhondt werkt al enkele weken achter de schermen aan het veiligheidsplan en is ook nu aanwezig in het ECC. Met 33 camera’s op het terrein en een zevenhonderdtal securitymensen wordt elke beweging in de gaten gehouden. In het ECC werken zo’n 30 mensen in shiften.

“We houden echt alles in het oog, het publiek en hun bewegingen, maar bijvoorbeeld ook het weer, controle op de afvalbakken en zo meer”, zegt hij. Na de aanslagen van 22 maart is de focus licht veranderd.

“We mogen nu systematisch fouilleren en het terrein is voor de opening door explosievenhonden gecontroleerd op explosieven. Daarnaast beschikken we over profilers die samen met ons het terrein in het oog houden. Daarnaast is er ook een controlepost van politie en brandweer en wordt de site in de gaten gehouden met luchtsteun van de federale politie. Tot hiertoe werden nog geen incidenten gemeld.

“Er zijn vanmorgen eventjes files geweest op de A12 maar dat was omdat mensen de aanwijzingen niet goed hadden opgevolgd”, zegt Fabienne Brusselmans van de politiezone Rupel. “Verder werd er nog niets speciaals gemeld. Ook de buurtbewoners gaan zeer goed om met dit festival, er zijn traditiegetrouw zeer weinig klachten die bij ons binnenkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content