Tomorrowland 2013 @ De Schorre: onweer kon opmerkelijke sfeer niet bederven

© ImageGlobe

De 9e editie van het dancefestival Tomorrowland zit er alweer op. De zware onweersbuien konden de opmerkelijke sfeer niet bederven. Tomorrowland blijft het festival waar de muziek soms moet onder doen voor alle randactiviteiten, maar laat dat nu net geen probleem zijn.

De hype rond het dancefestival Tomorrowland was dit jaar enorm. De tickets waren op enkele minuten uitverkocht en de verwachtingen voor de decoratie en randactiviteiten stonden hooggespannen. Het festival staat niet alleen gekend voor zijn uitzinnige podia en grote namen, maar ook voor zijn toporganisatie.

Met zo’n mensenmassa kan er namelijk snel heel wat misgaan, maar het publiek werd op het terrein in goede banen geleid (letterlijk dan) en de voorzieningen waren duidelijk voorbereid op het groeiend aantal bezoekers.

Het hoofdpodium was dit jaar ingekleed als een grote vulkaan, inclusief watervallen en vuurspuwende torens. Vooral ’s avonds kwam het podium met de lichtshow en het vuurwerk volledig tot zijn recht. Maar ook de acht andere podia waren heel fantasierijk ingekleed, zo was de ’tweede main stage’, volledig aan de andere kant van het terrein ingekleed als een vlinder.

Unieke sfeer

Tomorrowland draait voor 25 % rond de muziek en 75% rond de sfeer en dat is ook te merken bij het publiek. Iedereen is oprecht goed gezind en vriendelijk, wat toch wel opmerkelijk is aangezien er heel wat verschillende nationaliteiten en culturen bij mekaar worden gezet. Combineer dat met rondspringende dronken mensen en een muziekgenre dat vaak iets agressievere dansmoves doet uitlokken, en er zouden al snel vechtpartijen kunnen ontstaan. Toch hebben zich geen opvallende incidenten voorgedaan. Zelfs niet een stevig onweer kon de ambiance tegenhouden.

Een mogelijk nadeel daarvan is wel dat de namen die op het programma staan, soms niet genoeg naar waarde worden geschat. Het merendeel van de bezoekers houdt halt aan de main stage en zal enkel eens terloops een andere tent of podium passeren. Zo zagen wij slechts een kleine 100 liefhebbers van Miss Kittin en de Crookers, twee namen die enkele jaren nog zalen deden vollopen op I Love Techno.

Culinaire verwennerij

Naast de decoratie en de vele extra’s, valt er ook op culinair vlak heel wat te beleven op Tomorrowland. Bezoekers kunnen op de weide kiezen tussen BBQ, smoothies, vers gebraden kip en uiteraard een pak friet of een stuk pizza. Enig verschil is dan wel dat pizza’s op TL bereid zijn door de Italiaanse topchef Pepe. Verder kan je ook de gehaktballen van Wim Ballieu proeven of een steak gaan eten in het Belgian Steak House. Als dessert kan je kiezen tussen verse aardbeien of de speciaal voor Tomorrowland gemaakte pralines van Dominique Persoone. Daarnaast zijn er ook iets exclusievere eetgelegenheden zoals de restaurants van topchefs Wout Bru en Roger Vandamme of het geheim restaurant dat wordt uitgebaat door Sergio Hermen en Jordi Roca.

Grote namen

Ondanks al deze extra randactiviteiten blijft het in de eerste plaats toch een muziekfestival. De eerste dag werd afgesloten door resident dj’s Like Mike en Dimitri Vegas enerzijds en Carl Cox anderzijds. Beiden kregen vuurwerk, maar de massa verkoos het Belgische dj-duo.

Zaterdagochtend kreeg de camping en het festivalterrein een serieus onweer over zich heen, maar enkele uren later was de zon alweer van de partij en was de regen vergeten. Op de Main Stage was vooral het optreden van Chuckie een eerste voltreffer, met een special performance van niemand minder dan Guns N’ Roses gitarist Slash.

Ook het Super You & Me podium trok die dag heel wat volk met namen als Laidback Luke, Martin Solveig en Congorock. Al kwam die laatste jammer genoeg niet opdagen. Terwijl zijn vervangers het publiek warm hielden voor de afsluiter Benny Benassi en Armin Van Buuren de main stage van beats voorzag, barste er opnieuw een onweer los boven het festivalterrein. Heel wat mensen zochten een schuilplaats en hier en daar werd paniekerig verwezen naar Pukkelpop 2011, maar over het algemeen bleef het feestje verder gaan. Zeker toen Armin Van Buuren aankondigde dat hij vader was geworden.

Tomorrowland is een plaats waar de muziek en het eten top is, de mensen vriendelijk zijn, de oneerbare voorstellen tot een minimum beperkt worden en iedereen er oprecht gelukkig uitziet.

Bekijk hier de foto’s. (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content