Tien weetjes die wij onthouden van 65 jaar België op het Songfestival

Eerder deze maand verscheen het boek 65 jaar België op het Songfestival, een lijvige terugblik op al onze deelnames. Deze opmerkelijke feiten wilden we u niet onthouden.

Aan de allereerste editie namen twee Belgen deel

In 1956 vond het eerste Eurovisiesongfestival plaats. De Franstalige openbare omroep mocht meteen twee Belgische inzendingen uitkiezen, want elk land mocht met twee liedjes deelnemen. En dus trokken Fud Leclerc (foto) en Mony Marc naar Zwitserland om het op te nemen tegen Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Duitsland en Zwitserland. De Zwitserse Lys Assia mocht zich uiteindelijk de allereerste Songfestivalwinnaar noemen. In 2012, op haar achtentachtigste, waagde ze opnieuw haar kans met een ietwat ongemakkelijke samenwerking met de rapgroep New Jack. Ze raakte niet door de nationale selectie.

Fud Leclerc
Fud Leclerc

Nicole & Hugo zongen Baby, baby in paarse pakjes omdat Nicole fan was van Anderlecht

In Luxemburg waren ze blijkbaar minder fan van de voetbalclub. Nicole & Hugo eindigden in 1973 op de laatste plaats.

Nicole & Hugo
Nicole & Hugo© GF

Louis Neefs trad op in een decor van Salvador Dalí

Spanje mocht in 1969, ondanks de kritiek op het Franco-regime, dan toch het Songfestival organiseren en haalde alles uit de kast. Zo werd Salvador Dalí aangesteld om het design en promotiemateriaal van de wedstrijd te verzorgen. Kleurentelevisie had Spanje dan weer niet, dus moest het Duitse camera’s huren om de bizarre armbewegingen van Louis Neefs alsnog in kleur vast te leggen. Een speciale editie die nog specialer eindigde: vier landen eindigden ex aequo aan de top en werden bij gebrek aan regels dan maar allemaal tot winnaar gekroond.

Louis Neefs
Louis Neefs

Xandee deelde het vliegtuig met een overleden passagier

Xandee was in 2004 nog niet eens in Turkije aangekomen of het liep al mis. Onderweg overleed een van de andere passagiers, wat pas na de landing werd vastgesteld. Een voorteken misschien, want Xandee haalde slechts zeven punten binnen.

Xandee
Xandee

Telex was de eerste act die zonder orkest en dirigent optrad

In plaats daarvan speelden ze hun nummer Euro-Vision volledig met elektronische instrumenten op band. Daar was het Songfestival in 1980 blijkbaar niet klaar voor. Tijdens een van de repetities vroeg de band elektriciteit op het podium, maar dat mocht niet van de brandweer.

Telex
Telex

In Jordanië dachten ze dat België gewonnen had

Toen tijdens de puntenverdeling van 1978 steeds duidelijker werd dat de Israëlische kandidaat Izhar Cohen & The Alphabeta met de overwinning naar huis zou gaan, braken verschillende Arabische landen de uitzending vroegtijdig af. In Jordanië kregen ze een bos narcissen te zien, en maakten ze de kijkers vervolgens wijs dat de Belgische kandidaat Jean Vallée (foto) de winnaar was.

Izhar Cohen & The Alphabeta
Izhar Cohen & The Alphabeta

In 1983 had ons land bijna zijn kat gestuurd

De jury van de nationale preselectie was zo ontevreden over de kwaliteit van de inzendingen dat ze even overwoog om helemaal niemand te sturen. Uiteindelijk werd het dan toch Pas de Deux, nog steeds een van onze meest iconische deelnemers. Ben Crabbé zat tijdens de voorrondes achter de drums, maar ging niet mee naar de finale. Later zou hij toegeven dat hij het nummer Rendez-vous niet kon drummen ‘omdat het patroon zo raar was’.

Sergio nam aanvankelijk deel als Sergio @ The Ladies

Omdat internationale kijkers daardoor hadden kunnen denken dat Sergio in de vrouwentoiletten zat, werd zijn naam voor de finale aangepast naar Sergio & The Ladies.

Sergio @ The Ladies
Sergio @ The Ladies

Jan Leyers moest via de krant vernemen dat hij met Clouseau naar het Songfestival mocht

Clouseau was al in Rome om er deel te nemen aan het Songfestival van 1991 toen hun gitarist Chris Peeters ziek werd en met een privéjet naar België moest worden gerepatrieerd. Jan Leyers, die aan hun inzending Geef het op meegeschreven had, mocht hem vervangen. Al moest hij dat zelf via de krant vernemen en kwam hij amper een dag voor de finale aan.

Clouseau & Jan Leyers
Clouseau & Jan Leyers

Tom Dice keek ter voorbereiding naar Willy’s en Marjetten

In 2010 scoorde ons land nog eens met Tom Dice en zijn gitaar. Vlak voor hij het podium op moest, was hij in de loge nog naar Willy’s en Marjetten aan het kijken. Blijkbaar heeft dat geholpen.

Tom Dice
Tom Dice

65 jaar België op het Songfestival – Jonathan Hendrickx en Jasper Van Biesen

Uit via Baeckens Books.

Tien weetjes die wij onthouden van 65 jaar België op het Songfestival
© GF

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content