The xx annuleert Night + Day-festival in IJsland vanwege ‘onoverkomelijke risico’s voor het milieu’

© Alasdair McLellan
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Het door The xx gecureerde Night + Day Iceland, dat tussen 14 en 16 juli zou plaatsvinden aan de Skógafoss-waterval, is afgelast nadat de festivalsite op de lijst met bedreigde gebieden werd gezet. Zij die via Knack Focus’ The xx-wedstrijd tickets wonnen voor het evenement zullen een alternatieve prijs krijgen.

The xx zelf, maar ook onder meer Kamasi Washington, Earl Sweatshirt, Robyn en Sampha sierden de affiche van Night + Day Iceland. Maar nadat de locatie van het gebeuren, de toeristische trekpleister Skógafoss, op 22 juni op de ‘Red List’ met bedreigde gebieden werd gezet, zal de vierde editie van The xx’ festival er niet kunnen plaatsvinden.

The xx annuleert Night + Day-festival in IJsland vanwege 'onoverkomelijke risico's voor het milieu'

‘Alle betrokkenen keken reikhalzend uit naar wat ongetwijfeld een memorabel en spectaculair festival zou worden, maar het is van cruciaal belang dat we onze verantwoordelijkheid naar het milieu toe vooropstellen’, klinkt het bij het Environmental Agency of Iceland, promotor van Night + Day Iceland.

‘De risico’s die het festival zou hebben op de site waren onoverkomelijk, en het was niet mogelijk om in zo’n kort tijdsbestek nog een andere geschikte locatie te vinden. Vele mensen zullen, net als wij, enorm teleurgesteld zijn, maar we hopen dat iedereen deze situatie begrijpt.’

In het kader van haar recente gasthoofdredacteurschap van Knack Focus’ festivalspecial, gaf The xx duotickets weg voor Night + Day Iceland. De winnaars van deze wedstrijd zullen een nog nader te bepalen, ongetwijfeld niet minder exxcellente alternatieve prijs krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content