The Stooges maken nieuw album zonder Iggy Pop

Gastzangers zullen de groep bijstaan op ‘Re-Licked’, dat oude, onuitgegeven nummers van onder het stof haalt.

Na het vorige jaar uitgebrachte ‘Ready to Die’ had zanger Iggy Pop nood aan een jaartje rust. The Stooges hadden daar geen behoefte aan en besloten onder leiding van gitarist James Williamson aan een nieuw album te werken. De basis werd al gelegd rond 1973, toen de groep bezig was aan de opvolger van ‘Raw Power’. The Stooges moesten er een jaar later echter een punt achter zetten, voornamelijk door de heroïneverslaving van Iggy.

Heel wat van de nummers op ‘Re-Licked’ werden voor hun split nog frequent live gespeeld en verschenen op enkele live bootlegs. James Williamson, die pas bij de groep terecht kwam voor het derde album ‘Raw Power’, gaf wat uitleg bij zijn initiatief: “Ik voelde dat deze nummers meer potentieel hadden dan hoe ze weergegeven werden op de bootlegs. Ze correct opnemen is iets dat ik altijd al heb willen doen. Ik weet dat niet iedereen een lied van the Stooges kan zingen, maar so far so good”, verwijst hij naar de vele gastzangers.

Williamson, die bassist Mike Watt, saxofonist Steve Mackay en drummer Toby Dammit rond zich verzamelde, is nog druk in de weer met de opnames. Op 19 april verschijnt er in teken van Record Store Day al een 7″ single van “Open Up and Bleed” en “Gimme Some Skin”, beide ingezongen door Carolyn Wonderland, een Texaanse blueszangeres. Andere gastzangers zijn onder andere Mark Lanegan, Jello Biafra (ex-Dead Kennedys), Ariel Pink, Mario Cuomo (the Orwells) en Teri Gender Bender (Le Butcherettes).

Enkele van de gebruikte liedjes zijn “She Creatures Of The Hollywood Hills”, “Wild Love”, “Sick of You”, “Head On”, “Till the End of the Night”, “I Got A Right” en “Heavy Liquid”. “Mijn gedachten over een paar van de nummers zijn ondertussen geëvolueerd”, zegt Williamson, die veertig jaar geleden mee betrokken was in het schrijfproces. “Sommige van de arrangementen zijn een beetje veranderd en er zijn een paar tekstuele aanpassingen, maar ze blijven grotendeels trouw aan de originele versies.”

Iggy Pop is naar eigen zeggen tevreden met de gang van zaken. “Deze jongens zijn mijn vrienden en we hebben allemaal vele jaren samengewerkt. Ik ben blij dat iemand hen betaalt; ze zijn werkende muzikanten en ze hebben er nood aan om te spelen. Ik wil al de geweldige zangers op deze plaat bedanken om mijn liedjes te coveren”, verklaarde de 66-jarige zanger aan Rolling Stone magazine.

Het album werd grotendeels opgenomen in Dave Grohls 606 Studios. Wanneer ‘Re-Licked’ zal uitkomen, is nog niet bekend. Er is ook geen tour gepland in verband met het album. Wel wordt er al gepraat over een nieuwe tour in 2015, mét Iggy Pop. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content