The Beatles op iTunes

Apple verovert eindelijk de muziek van één van de grootste bands ooit.

Als meest invloedrijke band uit de muziekgeschiedenis hadden The Beatles een aanzienlijke stok in de wielen van de muzikale digitalisering gestoken met hun weigering hun muziek online te verkopen. Het mag dan ook niet verbazen dat computermagnaat Apple op zijn website van “opwindend nieuws” spreekt: iTunes heeft namelijk eindelijk beschikking gekregen over het complete oeuvre van the Fab Four.

Of The Beatles en hun erfgenamen ook duizelingwekkend veel gaan verdienen aan deze online tracks is maar zeer de vraag. Platenmaatschappijen halen tot op heden nog steeds meer geld binnen uit cd-verkoop dan uit downloads, maar deze deal is eerder symbolisch. Door als belangrijkste webmatige muziekverdeler de handen in elkaar te slaan met de belangrijkste band, plant Apple-CEO Steve Jobs een stevige vlag in de aarde voor de verovering van de muziekbusiness door het internet.

Helaas is lang niet iedereen zo triomfantelijk over deze nieuwe ontwikkeling. Zo haalt bijvoorbeeld de Britse krant The Guardian op haar website sterk uit naar iTunes, dat niet meer zou zijn dan een makkelijk middel om je iPod mee te vullen. Allemaal goed en wel, maar het valt moeilijk te ontkennen dat hun music store de grootste in zijn soort is. Het deed dan ook menig wenkbrauw fronsen dat The Beatles nog ontbraken in het aanbod.

Die lacune had ook te maken met het wettelijke geharrewar dat al jaren woedt tussen Apple en The Beatles. Een deel van de rechten op de muziek van Lennon en co is namelijk in handen van een bedrijf dat Apple Corps heet, en Jobs meermaals voor de rechter sleepte wegens ruzie over de bedrijfsnaam. Nu de onderlinge geschillen zijn bijgelegd en beide partijen tot een akkoord zijn gekomen, kan iTunes eindelijk een groot gapend gat in zijn aanbod dichten.

Dieter Brusselaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content