Terreurdreiging brengt Brusselse concertorganisatoren in het nauw: ‘Mogelijk minder shows en minder grote namen in 2016’

Ancienne Belgique © abconcerts.be

Het dreigingsniveau in Brussel is net teruggebracht van niveau 4 naar 3. De angst voor terreur leidde er echter wél toe dat alle concerten in de hoofdstad de voorbije week werden afgelast. Een vervelende zaak voor artiesten en publiek, maar hoe ver reiken de consequenties voor de organisatoren? AB-directeur Dirk De Clippeleir windt er gen doekjes om: ‘Als deze situatie nog lang aanhoudt, komen we financieel in de problemen’.

De AB en de Botanique beslisten enkele dagen geleden dat hun zalen zeker tot en met zondag 29 november gesloten blijven. Voorlopig blijft onduidelijk hoe de verminderde terreurdreiging van ‘erstig en zeer nabij’ naar ‘mogelijk en waarschijnlijk’ zich op het terrein zal vertalen, maar vast staat dat de situatie eerstdaags zal worden geëvalueerd.

Bij elk van de twee hoofdstedelijke rocktempels sneuvelden de voorbije week een twintigtal shows, van Deerhunter en Andy Stott tot Guy Garvey en Cinematic Orchestra. Ook concertpromotor Live Nation zag zich genoodzaakt een handvol grote optredens, waaronder Papa Roach in Vorst Nationaal, te annuleren.

Je kunt je als organisator op geen enkele manier verzekeren tegen wat we vandaag meemaken (Dirk De Clippeleir, AB)

“Volgens het OCAD is de objectieve kans op een aanslag nog altijd reëel. Dus kunnen en willen we geen enkel risico lopen”, zegt AB-directeur Dirk De Clippeleir. “Het probleem is dat je je als organisator op geen enkele manier kunt verzekeren tegen wat we vandaag meemaken. Wij volgen wel een advies van de overheid, maar het is geen formele verplichting. Is er dan, in juridische zin, nog wel sprake van overmacht? Natuurlijk zijn er artiesten die er zélf niet gerust op zijn en dus liever niet optreden. En voorlopig kunnen we op veel begrip van bookingsagenten rekenen. Iedereen beseft de ernst van de situatie. We gaan er dus van uit dat één en ander wel in der minne geregeld zal kunnen worden. Veel hangt af van wat de alternatieven zijn. Valt een concert nog te verplaatsen? Of is er sprake van een definitieve annulatie? Ook in het beste scenario blijft echter de vraag: wie draait op voor welke kosten? Je investeringen in marketing en promotie ben je gewoon kwijt. De terugbetaling van tickets voor afgelaste shows zorgen bovendien voor een hoop administratieve rompslomp en een extra belasting van ons personeel.”

Terreurdreiging brengt Brusselse concertorganisatoren in het nauw: 'Mogelijk minder shows en minder grote namen in 2016'

Vage richtlijnen

“En dan zijn er nog de reeds betaalde voorschotten op artiestengages, hotelreservaties en allerlei logistieke kosten”, vult Paul-Henri Wauters, programmeur bij de Botanique, aan. “We hebben de situatie de voorbije week dag na dag herbekeken”, zegt Christian Verwilghen, concertpromotor bij Live Nation. “Maar je kunt een artiest niet pas 24 uur voor zijn concert vertellen of hij al of niet kan komen spelen, want vaak moet hij vluchten of overnachtingen boeken, dingen die zelden nog last minute kunnen gebeuren.” Wauters: “Het probleem is dat de overheid niet altijd even direct en helder communiceert. De richtlijnen blijven vaag. Met de gemeente Sint-Joost (waar de Botanique zich bevindt, nvdr.) hebben we zelfs helemaal geen contact gehad. Onze verstandhouding met de locale politiezone is wél prima, alleen is het wel duidelijk dat de bewakingsprioriteiten momenteel niet naar de culturele sector, maar naar de scholen en de metrostations gaan.”

Het probleem is dat de overheid niet altijd even direct en helder communiceert (Paul-Henri Wauters, Botanique)

Onder organisatoren hoor je dezer dagen wel eens dat de politiek dubbelzinnige signalen uitstuurt. Het culturele leven in de hoofdstad moet zo snel mogelijk worden hervat, klinkt het bij gewestelijke en federale gezagsdragers. Alleen leggen ze de verantwoordelijkheid daarvoor uitsluitend bij de cultuurhuizen zelf. Je zou van minder cynisch worden. Intussen vragen de AB, de Botanique en Live Nation zich steeds luider af hoe lang de huidige ‘black out’ in het concertcircuit nog vol te houden valt.

Verwilghen: “Live Nation is een bedrijf dat in ons land 40 à 50 mensen tewerkstelt. Een deel van hen dreigt technisch werkloos te worden. Maar voor de zalen is de economische impact nog een stuk groter.”

De Botanique zoals hij er de voorbije week bijgelegen moet hebben.
De Botanique zoals hij er de voorbije week bijgelegen moet hebben.© Botanique.be

“Mocht niveau 4 met nog eens met een week zijn verlengd, dan dreigde dit voor ons een zware financiële aderlating te worden”, verzucht Dirk De Clippeleir. “De AB staat in voor 80 procent van zijn werkingsmiddelen. Een week lang geen publiek en geen horeca betekent voor ons sowieso een serieuze derving van inkomsten. De kans is groot dat we het volgend jaar zuiniger aan zullen moeten doen. Dat betekent: minder shows, minder grote namen.”

Paul-Henri Wauters: “En het verlies is niet enkel financieel. De Botanique heeft een fijn en open publiek. Maar zelfs wanneer alles weer relatief veilig wordt, blijft het de vraag of de mensen nog even massaal naar concerten zullen komen als vroeger. Het kan maanden duren vooraleer de angst is weggeëbd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content