Swans komen naar België

De legendarische New Yorkse no wave-band rond Michael Gira is na 13 jaar terug. Er komt een nieuw album en de groep treedt op 26 november op in de AB.

‘SWANS ARE NOT DEAD/NOT INSANE’, met deze mededeling op MySpace maakten Michael Gira en de zijnen in januari van dit jaar duidelijk dat Swans 15 jaar na de split opnieuw very much alive zijn. Er komt binnenkort zelfs een nieuw album. Het nieuwe mission statement komen ze op 26 november in de AB kracht bijzetten.

De in 1982 opgerichte en in 1997 gesplitte noise/postpunk-formatie past in dezelfde no wave scene als Sonic Youth. Bewijs daarvan: Thurston Moore beroerde in de begindagen de bassnaren. Een goeie omschrijving van de band gaf Gira zelf toen hij de keuze van de groepsnaam uitlegde, ‘Swans are majestic, beautiful looking creatures. With really ugly temperaments’.

In de vijftien jaar dat Swans actief was, bestond de productieve groep hoofdzakelijk uit zanger en basgitarist Gira, zangeres Jarboe en gitarist Norman Westerberg. In die periode verschenen van de groep 11 studioalbums, 12 EP’s en een aantal live-albums, waarop de morbide en gewelddadige teksten van Gira gelardeerd worden met scheurende gitaren, hypnotiserende, repetitieve riffs en drums. Zoals het in de traditie van de no wave past, is het vaak vruchteloos speuren naar meefluitbare melodieën.

Het is niet de eerste keer dat Swans de Anspachlaan aandoen, in 1986 speelden ze de AB al eens plat. De laatste jaren frequenteerde Gira de AB onder zijn eigen naam, als Angels of Light of in het uitstekende gezelschap van Devendra Banhart en Akron/Family.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Jan Walraven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content