Straffe smartlappen: Beluister 50 jaar Nederlandstalige muziek in unieke mixtape (van het jaar?)

© gf

Het Gentse duo Harde Smart spit de soul en funk naar boven in de Nederlandstalige muziekgeschiedenis met hun mixtape Breekt. Van Will Tura en Boudewijn De Groot tot John Terra en André Hazes. Met hilarische samples uit Jambers, Familie en van Urbanus.

Je moet er maar opkomen: de Nederlandstalige platenbakken op rommelmarkten en in kringloopwinkels uitpluizen, op zoek naar funky breaks en originele samples. ‘Het begon met een zak zelf geplukte paddo’s en een plaat van ‘Koning’ Boudewijn De Groot’, aldus No Sleep Richy, samen met Micha Marva het – voorlopig liever anoniem blijvende – duo achter Harde Smart. ‘Het was een openbaring, die avond hebben we het licht gezien’.

Als oudgedienden van de Gentse hiphopscene stelden ze immers vast dat er zelfs voor de meest toegewijde ‘crate digger’ ooit een einde komt aan het ontginnen van originele breaks op oude funk-, disco-, en soulplaten. ‘Mijn eerste plaat ooit was Ik Voel Me Goed van Johan Verminnen. Nederlandstalige muziek zit in onze genen, of je het nu wil of niet. Het besef dat er in dat gigantisch patrimonium een onaangeroerde schat aan breaks en samples verborgen ligt is met veel vertraging – en na eens ladderzat naar huis kruipen – doorgedrongen’.

De expeditie van Harde Smart resulteerde een dik half jaar geleden in In Vol Ornaat – 22 Meisjesnamen, waarin het duo op 45 minuten tijd op plaat vereeuwigde meiden als Linda, Marleen, Katinka, Marijke, Jennifer, en Lola verzamelde. Drie weken geleden verscheen de opvolger: Breekt, een klein uurtje 48 obscure en minder obscure, aan elkaar geregen breaks uit de discografie van onder meer John Terra, Daan Broos, Will Tura, Luc Bral, Jean Blaute, Willy Alberti en Hugo Raspoet.

DJ Premier of J Dilla zijn nooit veraf, maar de hilarische samples uit Jambers en Familie laten er geen twijfel over bestaan, dit is voor 100% opgetrokken uit Vlaamse klei. ‘50% humor, en 50% bewondering voor ons erfgoed’, volgens Richy. De Antwerpse hiphopformatie Halve Neuro en Jimmy ‘Bobby Ewing‘ De Wit verklaarden zich al fan. Ons favoriete fragment? Antwerpen van Daan Broos & Dapokaster (uit 1975) dat via Martine Brijl (‘het is een schande!’) aansluit bij het verbluffend actuele Hoe Durven Ze? van Hugo Raspoet, en vervolgens uitmondt in Vader Abraham.

Wat staat er nog op de planning van Harde Smart? ‘We willen terug naar de cafés, weg van de hippe clubs. Vree on-Gents eigenlijk. Misschien organiseren we ooit een soort kroegentocht met Harde Smarkt, of doen we iets op Aalst Carnaval. En ik als luidop mag dromen cureren we met veel plezier een podium op Dranouter’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content