Storm Thorgerson, ontwerper van iconische platenhoezen, is overleden

De Britse designer Storm Thorgerson is overleden. Thorgerson werd wereldberoemd voor zijn iconische ontwerpen van diverse albums van Pink Floyd en vele andere artiesten.

Storm Thorgerson staat misschien nog het meest bekend om zijn werk voor de band Pink Floyd, die hij steeds trouw is gebleven. Hun werkrelatie begon in 1968 toen Thorgerson de hoes voor ‘A Saucerful of Secrets’ ontwierp. Pink Floyd was immers onder de indruk geraakt van het werk van Thorgerson en diens kompaan Aubrey Powell, met wie hij samen het bedrijfje Hipgnosis had opgericht. Het duo experimenteerde in hun beginjaren vooral met infraroodfotografie.

Hun design voor een ‘A Saucerful of Secrets’ beviel een heleboel muzikanten, waardoor het klantenbestand van Hipgnosis uitbreidde met onder meer Led Zeppelin, Peter Gabriel, the Nice, Paul McCartney, Black Sabbath en later ook the Cranberries and Anthrax.

Hipgnosis was heel vooruitstrevend in hun ontwerpen, die gecreerd werden met fotografie, airbrushings en distortions, dingen die wij vandaag met Adobe doen. Thorghersons invloeden waren Man Ray, Magritte, Picasso, Kandinsky, Juan Gris en Ansel Adams. Thorgerson beschreef zijn designproces als volgt “Ik luister naar de muziek, ik lees de teksten en ik spreek zoveel mogelijk met de muzikanten. Ik zie mezelf als een tolk, die iets auditief vertaalt naar iets visueel.”

Zijn bekendste werken zijn de revolutionaire platenhoezen van Pink Floyds ‘Dark Side of the Moon’, ‘Wish You Were Here’ , ‘Animals’ en ‘ A Momentary Lapse of Reason’: covers die tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen weer tot leven werden gebracht.

Thorgerson kende zijn markt en toen de cd de LP verdrong ging hij ook videoclips maken voor onder meer Paul Young, Yes, David Gilmour en Robert Plant, maar zijn core business bleven toch de platenhoezen. Ook jonge bands zoals ‘onze’ Goose, Audioslave, The Mars Volta en Muse konden van zijn visie genieten.

Thorgerson schreef enkele boeken over coverdesign zoals Walk Away René, Mind Over Matter enEye of the Storm. Hij bracht ook samen met zijn Hipgnosis kompaan Powell ‘For The Love of Vinyl: The Album Art of Hipgnosis op de markt; een hardcover waarin ze de hoogtepunten van hun werk verzamelden.

Vorige zomer liep er nog een overzichtstentoonstelling van Thorgersons werk in Fort Napoleon te Oostende. Thorgerson werd 70 jaar en stierf aan kanker. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content