Sportpaleis en Botanique trekken naar Raad van State in strijd om Koninklijk Circus

© Belga

Het Sportpaleis en de Botanique vechten een beslissing van de stad Brussel aan voor de Raad van State. Die besloot dat een vzw van Brussels schepen Philippe Close (PS), en niet de twee concertzalen, het Koninklijk Circus de volgende 27 jaar mocht uitbaten.

Vorige week meldde De Morgen dat het Koninklijk Circus voor de volgende 27 jaar wordt uitgebaat door de vzw Brussels Expo. Opvallend, want dat is de vzw van Philippe Close(PS), Brussels schepen van toerisme en dus lid van het college dat de beslissing nam. Toen werd nog niks over de procedure losgelaten, buiten dat de vzw het haalde op ‘op basis van de kwalitatieve selectie van de inschrijvers en de formele en materiële analyse van de offertes’.

Die onduidelijkheid is nu niet weg, integendeel. Tijdens de gemeenteraad van Brussel donderdagavond geraakte bekend dat het schepencollege geen expertenjury heeft aangeduid om de dossiers van vzw Brussels Expo en het duo Sportpaleis-Botanique, dat het Koninklijk Circus ook wil uitbaten, te bestuderen. Dat vertelde schepen Mohamed Ouriaghli aan De Morgen ‘Het is de Grondregie van de Stad Brussel die de kandidaturen heeft bestudeerd en de winnaar heeft gekozen. Net zoals ze dat eerder ook al deden voor het Brussels casino.’ De meerderheid in de gemeenteraad keurde tijdens dezelfde vergadering wel goed dat het contract naar Brussels Expo.

Die beslissing willen Sportpaleis en Botanique nu laten ongedaan maken voor de Raad van State. Ze willen vooral het gebrek aan transparantie over de beoordelingscriteria aan de kaak stellen. Ook het parcours van Brussels Expo als concertorganisator baart zorgen. De vzw baat nu al, zonder veel succes, twee concertzalen uit in Brussel: La Madeleine en Paleis 12. In die laatste zaal wilde de vzw honderd events per jaar organiseren. Voor volgend voorjaar wordt er afgeklokt op acht. La Madeleine doet het met vijf events nog slechter. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content