Sparklehorse herrijst als Glitterpaard, met dank aan Mintzkov-zanger Philip Bosschaerts

© Pitchfork

Tijdens de uitverkochte avond rond Sparklehorse in Trix mag u ook een optreden van Glitterpaard verwachten. Dat is een hommageband, opgericht door Philip Bosschaerts (Mintzkov) en Johan Verckist (Shun Club), waarin ook leden van Marble Sounds en Creature With The Atom Brain figureren.

‘Johan kwam vorig jaar al met het idee aanzetten, net toen Mark Linkous vijf jaar dood was’, vertelt Bosschaerts. ‘Hoewel we allemaal grote fans zijn, duurde het even voor we er tijd voor vonden. Maar nu die nieuwe film er is (The Sad and Beautiful World of Mark Linkous, die voor het optreden van Glitterpaard vertoond wordt in Trix, nvdr.), hebben we een gedroomd alibi om ons alsnog in het repertoire van Sparklehorse vast te bijten. Het zou mooi zijn mochten we mensen die de groep niet kennen ertoe kunnen aanzetten zijn platen te ontdekken. Want die blijven natuurlijk prachtig.

Het zou mooi zijn mochten we mensen die Sparklehorse niet kennen ertoe kunnen aanzetten zijn platen te ontdekken.

‘Al bij al is Linkous’ muziek tamelijk ongrijpbaar. Er zit van alles in, van FM-pop tot bijna-country en harde rock. Toch zijn alle ingrediënten perfect in evenwicht en is van de songs altijd wel een hoekje af. Door ze te leren spelen hebben we gemerkt dat er veel nonchalante fouten in zitten. Je kunt die onmogelijk naspelen, maar het zijn net die kleine imperfecties die het werk van Sparklehorse zo aantrekkelijk maken. Ook in de teksten bulkt het van de intrigerende beelden en metaforen, die vaak verwijzen naar dieren of de natuur. Opvallend: alles lijkt doordrongen van depressie en dood.’

Philip Bosschaerts (Mintzkov).
Philip Bosschaerts (Mintzkov).© GF

Philip Bosschaerts zag Sparklehorse twee keer live op Pukkelpop. ‘Die concerten behoren tot de beste die ik ooit heb gezien’, herinnert hij zich. ‘De eerste keer zat de zanger in een rolstoel. Hij droeg een zilveren broek en verzocht het publiek nadrukkelijk níét met modder te gooien naar The Butthole Surfers, die na hem speelden. De tweede keer, ten tijde van ‘It’s A Wonderful Life’, was ik zó gepakt dat ik bijna moest huilen. De luide nummers klonken onwaarschijnlijk hard, de stille intiem en breekbaar.

Toen ik Sparklehorse ten tijde van ‘It’s A Wonderful Life’ live zag, was ik zó gepakt dat ik bijna moest huilen.

‘Linkous besefte dat hij in staat was catchy songs te schrijven, maar volgens mij was hij bang dat hij om de verkeerde redenen groot zou worden. Toen zijn platenlabel in ‘Happy Man’ een potentiële radiohit zag en hem vroeg de noisy stukken eruit te filteren, ging hij meteen dwars liggen. Hij voelde er niets voor zijn nummer lichter verteerbaar te maken en beweerde dan maar dat de mastertape bij een brand verloren was gegaan.

‘Zoals zoveel zangers was Mark Linkous onzeker over zijn eigen stem. Hij begroef ze dus net zo diep in de mix tot het een instrument werd tussen alle andere. Vervormde klanken zijn een wezenlijk onderdeel van zijn universum. Zijn songs zijn zeer verscheiden, van klein tot potig, en met Glitterpaard kiezen we vooral voor een dynamisch groepsgeluid. Live mag het allemaal best wat ruwer en met de kleine details die bij Linkous niet kloppen, gaan we als muzikanten zelf aan de slag. Maar we proberen wél zoveel mogelijk trouw te blijven aan de geest van Sparklehorse.’

Glitterpaard speelt vanavond, na de vertoning van de Mark Linkous-film, in Trix, Antwerpen. Alle info: trixonline.be.

Partner Content