Sonic City curated by Deerhoof: Kortrijk wordt muzikale smeltpot

Stad Kortrijk wordt het weekend van 17-18 april omgetoverd tot een ware muzikale smeltpot. De band Deerhoof handpicked de volledige Sonic City line-up!

Menige Kortrijkzaan durft wel eens te gniffelen bij het aanhoren van de slogan Kortrijk bruisende stad, maar tijdens het weekend van 17 en 18 april zijn er geen excuses meer! Voor de derde keer is er Sonic City, hét alternatieve muziekfestival bij uitstek. Elk jaar wordt een curator uitgenodigd die het hele festivalprogramma verzorgt. Na Millionaire (2007) en Dälek (2009) is het nu de beurt aan het vreemdsoortig kwartet Deerhoof. Dat Deerhoof een knettergekke bende is al een eindje deel van onze algemene kennis, maar dat ze ook van gekke muziek houden….dat valt te zien tijdens het Sonic City-weekend.

Deerhoof is Greg Saunier, John Dieterich, Ed Rodriguez ( 3 x USA) en Satomi Matsuzaki (Japan). Zij staken de koppen bij elkaar en kwamen na noest selectiewerk op de proppen met een line-up van jewelste. Sonic City wordt één grote samenkomst van bands en solo-artiesten die op z’n minst één ding gemeen hebben: Deerhoof houdt innig van hen. Het wordt een smeltpot van muzikale invloeden: van pop tot (neo)klassiek tot pure punk.

Knack Focus belde voor de gelegenheid met Deerhoof-stickman Greg Saunier, die momenteel nog met zijn kompanen Japan onveilig maakt.

Jullie stelden samen de hele line-up samen, vertel!

Greg Saunier: Aanvankelijk stonden we daar alle vier met een lijst van wel 50 namen! Belachelijk te veel dus. We kregen van De Kreun ook volledig vrij spel, dus vonden we het wel geestig om er een experimentele boel van te maken. Klassiek en impro naast pure punk en pop? Jazeker! Het moeilijkste was het selectieproces. Uiteindelijk kozen we voornamelijk voor bevriende bands die we persoonlijk kennen, en artiesten die we zelf echt straf vinden.

Staan er ook bands of artiesten die jullie niet kennen in de huidige line-up? Saunier: De enige die we niet persoonlijk kennen is Paolo Pandolfo. Hij stond veruit op nummer één in mijn persoonlijk lijstje. Paolo Pandolfo naar Kortrijk krijgen voelde aan als een wilde fantasie, ik had zelfs nooit gedacht dat die man op mijn e-mail zou reageren! Maar het Goddelijke toeval wilde dat hij de dag voor Sonic City in Duitsland vertoeft. Hij hapte ook meteen toe! Go see him!

Kan u ons voorzien van een top drie van must-sees op Sonic City? Saunier:Tough one. Maar als je er echt drie wil, dan misschien bands die anders nooit voet op Belgische bodem zouden zetten?

1. Babaa (Polen): Ik zag Babaa ooit spelen op een muziekfestival in Rusland en was blown away door hun geniale improvisatie, hun gevoel voor humor en hun gekheid. Babaa brengt het soort muziek dat voornamelijk wordt gesmaakt door andere muzikanten, het is sophisticated jazz (lacht). We vonden alle vier dat we Babaa naar SC moesten halen, al wat het maar voor dat fantastische gevoel en die pure emotie die ze communiceren.

2. Anabel’s Poppy Day (Frankrijk): Ik leerde ze kennen in Parijs tijdens een heel vreemd concert op een boot (lacht), ik was meteen gecharmeerd door hun muziekspel. Deerhoof moest enkele weken later in Londen spelen en ik had ze toen opgebeld om voor ons te openen. Wat uiteindelijk wel grappig was, want ze hadden nog nooit van Deerhoof gehoord, en zelfs nog nooit buiten hun Parijse thuishaven gespeeld! Ze moesten zelfs extra vakantiedagen opnemen op hun werk om naar UK af te zakken, maar ze hebben het gedaan! Annabel’s Poppy Play in Kortrijk, dat zal waarschijnlijk de eerste en laatste keer zijn, maar wordt zeker de moeite waard!

3. Talk Normal (USA): Een vrouwelijk duo die het doen met enkel een gitaar en een drumstel. Kind of minimal and kind of fantastic. Ed (Rodriguez) zag hen live bezig in San Fransisco en heeft echt aangedrongen om ze naar Kortirjk te halen. Bij deze…

Jullie deden overigens al meerdere keren Kortrijk aan. Hebben jullie een speciale band met de stad? Saunier: Deerhoof heeft een haat-liefde verhouding met Kortrijk. Jaren geleden tijdens onze allereerste Europese tournee was onze eerste show in Kortrijk, in een sjofel zaaltje waar de verf van de muren bladerde en waar de mannentoiletten als entree fungeerden. (proest het uit). John (Dieterich) zijn versterker heeft het die avond in het midden van de show ook begeven. Na het optreden zeiden we dat we nooit meer naar dit shithole zouden terugkeren (lacht harder). Maar tijdens onze tweede eurotrip kregen we weer een invitatie om in Kortrijk te komen spelen, godzijdank in een andere zaal. Backstage hebben we daar voor het eerst geruzied, en toen zeiden we: ‘This time we are really never coming back, Kortrijk has a bad vibe‘. Maar uiteindelijk zijn we toch een derde keer in Kortrijk beland, toen Dirty Projectors in 2007 op het SC-festival speelden, we hadden toen een fantastische tijd en toen werd ons ook gevraagd of we een toekomstige Sonic City wilden samenstellen. Vanaf dat moment zijn we van Kortrijk beginnen houden. We hebben trouwens al meer in Kortrijk gespeeld dan in London of Parijs, so what is this? The music capital of the earth or something?

Wordt Sonic City voor Deerhoof ook een soort reünie met oude bekenden?

Saunier: Zeker! Het wordt een gekke reünie van mensen die elkaar nog nooit ontmoet hebben. Je kent dat wel, jij kent iemand van vroeger, die persoon kent dan weer iemand anders, … en al die mensen hebben maar één ding gemeen en dat is dat Deerhoof van hen houdt. Ik ben echt benieuwd om te zien wat ze allemaal van elkaar gaan vinden. Het wordt sowieso een weekend vol verrassingen!

Wat verwachten jullie zelf van Sonic City?: Saunier: Het wordt geniaal. Deerhoof houdt innig van alle bands. Het wordt een weekend met muziek die je waarschijnlijk nergens anders zal te horen krijgen. We hebben geluk dat ons viertal zo verschillend is, we hebben elk een andere stijl en die diversiteit houdt ons ook samen. Maar over Sonic City: het is schitterend dat een noise/punkrockband net voor een Paulo Pandolfo zal optreden, die gaat dan weer volledig klassiek. Diversiteit troef! Het voelt nu al aan alsof we volgend weekend een beetje muziekgeschiedenis gaan maken, seriously.

Overigens, in een poging om een genre op Deerhoof te plakken zit de gemiddelde muziekjournalist al snel vast. Deerhoof is een beetje pop, rock, avant garde, experimenteel, klassiek,….

Saunier: Je wordt als band sowieso in een bepaald hokje geduwd, maar in het geval van Deerhoof is dat inderdaad allesbehalve gemakkelijk. (lacht) Sommigen vinden dat we een soort bubblegum poppy muziek spelen, anderen vinden Deerhoof dan weer onluisterbare experimentele noise. Maar wat wij doen is dit: als we een bepaald genre opgeplakt krijgen, dan doen wij met z’n vieren keihard ons best om een andere richting in te gaan. Ik vind het niet erg dat mensen ons in een hokje duwen, zolang dat maar telkens in een ander hokje is. (lacht keihard).

Wat zijn Deerhoof’s plannen na het afronden van deze Europese tour? Nieuw album in de maak? Saunier: Om hierop te kunnen antwoorden moet je eerst dit weten: we zijn goede vrienden met XIU XIU en één van hen deed me ooit een soort Nintendo cadeau. Ik ben daarmee songs beginnen maken, ik vond dat wel creatief (lacht) en de rest van de nummers voor onze nieuwe plaat had ik op een harde schijf opgeslagen. Maar op tour in Nieuw Zeeland werd mijn rugzak gestolen en daar zat alles in! Dus in plaats van trots te zeggen dat we halfweg zijn met de opnames, kan ik nu zeggen dat we …. bijna zijn begonnen aan een nieuw album te beginnen denken (lacht). De plaat wordt dus ook volledig anders dan wat het zou geweest zijn zonder de diefstal, .. typisch deerhoof eigenlijk!

Check! Tot op Sonic City!Bijzonder handig: de line-up van Sonic City! Sonic City bands op een rijte, op een stevige drumbeat? Ziet u gewoon hieronder: Elisah Vandaele

Sonic City curated by Deerhoof from Vlas Vegas on Vimeo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content