Selah Sue kaapt twee prestigieuze Europese prijzen weg

Er lijkt geen einde te komen aan de Europese veroveringstocht van Selah Sue. Bij de start van de 26ste editie van EuroSonic in Groningen viel ze woensdag twee keer in de prijzen. Ze kreeg niet alleen een prestigieuze EBBA, maar ging ook nog eens aan de haal met de gegeerde People’s Choice Award.

De EBBA’s, of European Border Breakers Awards, werden in 2004 in het leven geroepen door de Europese Commissie. Die wilde zo de internationale verspreiding van popmuziek op het continent (en liefst ook daarbuiten) bevorderen en de diversiteit van het Europese muziekrepertoire benadrukken. De EU is er zich immers van bewust dat, als je tot een interculturele dialoog wil komen, je artiesten en muziekprofessionals meer bewegingsvrijheid moet geven.

Ieder jaar worden, als aanloop naar het tweedaagse showcasefestival EuroSonic, tien EBBA-awards uitgereikt. Dat gebeurt tijdens een door BBC-coryfee Jools (“the wonderful”, “the amazing”, “the magnificent”…) Holland gepresenteerde gala-avond die door vijftien Europese televisiestations wordt uitgezonden.

Bij de keuze van de laureaten worden diverse criteria in acht genomen. Zo moet de artiest(e) in het jaar waarop zijn/haar debuut-cd uitkomt verkoopsmatig ook een belangrijke score buiten de eigen landsgrenzen kunnen voorleggen. Voorts wordt rekening gehouden met de airplay op radiostations die zijn aangesloten bij de EBU (European Broadcasting Union) en met het aantal keren dat een artiest(e) geprogrammeerd werd op Europese festivals, verbonden aan het ETEP (European Talent Exchange Programme). In het verleden mochten artiesten als Adele, Damien Rice, Carla Bruni, Mumford & Sons, Gabriel Rios, Lykke li, Stromae en José González al EBBA’s mee naar huis nemen en uiteraard zorgde de publiciteit rond de prijs voor heel wat extra exposure in de media.

Tijdens de Award Ceremony in de Groninger Oosterpoort werden niet alleen korte reportagefilmpjes getoond over de tien artiesten die dit jaar een onderscheiding kregen, maar mochten enkele van de laureaten, onder wie Anna Calvi (Groot-Brittannië), Agnes Obel (Denemarken), James Vincent McMorrow (Ierland), het meisjesduo Boy (Duitsland) , Elektro Guzzi (Oostenrijk) en onze eigen Selah Sue zich ook live van hun beste kant tonen. Ben l’Oncle Soul (Frankrijk), Swedish House Mafia (Zweden), Afrojack (Nederland) en Alexandra Stan (Roemenië) beperkten zich tot een kort dankwoord of lieten zich verontschuldigen wegens andere engagementen. “Europa beschikt over een overvloed aan creatief talent”, zei Ann Branch, in naam van de Europese Commissie. “En we proberen er alles aan te doen opdat het gehoord zou worden. Hopelijk zullen de EBBA’s jonge artiesten ertoe blijven inspireren nieuwe markten te verkennen en ook buiten hun thuisland naar een luisterend oor op zoek te gaan.”

Sinds 2010 komen alle laureaten van de EBBA’s ook in aanmerking voor de People’s Choice Award, een extra prijs waarvoor het gewone publiek online zijn stem mag uitbrengen. Milow was de allereerste artiest die er eentje in ontvangst mocht nemen, en dit jaar was het zijn protégée, de Leefdaalse Selah Sue, die onder anderen Anna Calvi en Agnes Obel het nakijken gaf. Een bewijs dat Belgische artiesten die ondernemend zijn en internationaal denken steeds vaker voor hun inspanningen worden beloond.

“Dit komt voor mij totaal onverwacht”, luidde de eerste reactie van de zangeres, die haar debuut-cd in Europa al meer dan 400.000 keer over de toonbank zag gaan. “Ik bedank dan ook vooral de fans die dit mogelijk hebben gemaakt. De nummers op mijn plaat schreef ik toen ik zestien was, toen ik nog volop worstelde met mijn adolescentie en ik mijn eigen identiteit nog moest vinden. Ze moésten er gewoon uit. En als er een raggavibe in mijn muziek zit, komt dat omdat ik altijd meer een bewonderaar van Damian Marley dan van zijn vader Bob ben geweest. Maar tegenwoordig ben ik vooral in de ban van James Blake en Flying Lotus. Ik weet dus nu al dat mijn volgende plaat veel nauwer zal aansluiten bij de underground.”

Ook andere Belgische artiesten blijken het op EuroSonic uitstekend te doen. Tijdens de openingsavond van het festival speelden Intergalactic Lovers in een volgelopen Grand Theatre een overtuigende en dynamische set, waarmee de groep bewees, naast hits als ‘Shewolf’, ‘Delay’ en ‘Howl’, nog veel meer prima songs in petto te hebben. Zangeres Lara Chedraoui stond vol zelfvertrouwen op het podium, zat zelden om een spitse bindtekst verlegen en bewees dat zij en haar gezellen zonder blozen tussen The Sundays en The Cardigans mogen staan.

Rock Werchter, Extrema Outdoor en I Love Techno waren ook aan het feest in Groningen. Bij de jaarlijkse European Festival Awards vielen de Belgische festivals in de prijzen in verschillende categorieën. Festivalgangers en experten uit de muziekwereld verkozen Rock Werchter tot het festival met de beste line-up, het Limburgse Extrema Outdoor tot het beste nieuwe festival en dance-evenement I Love Techno was vorig jaar het beste indoorfestival.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dirk Steenhaut

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content