Schotse filmcomponist Patrick Doyle krijgt Lifetime Achievement Award in Gent

Patrick Doyle © BELGAIMAGE

De Schotse filmcomponist Patrick Doyle krijgt een Lifetime Achievement Award op de volgende uitreiking van de World Soundtrack Awards. De toekenning sluit aan op de Britse focus van de 42ste editie van het Film Fest Gent, laat de organisatie weten.

“Wie in 1989 zijn daverende allereerste score hoorde voor Kenneth Branaghs debuutfilm Henry V, wist meteen dat hiermee een groot filmcomponist geboren was”, motiveert artistiek directeur Patrick Duynslaegher de keuze. ” Doyle werd de vaste componist van Branagh en gaf muzikale ziel aan diens Shakespeare verfilmingen (naast Henry V ook Hamlet, Much Ado About Nothing, As You Like It, Love’s Labour’s Lost). De immens veelzijdige Doyle verrijkte met zijn afwisselend tragische, nobele, triomfantelijke en romantische composities films van Robert Altman, Ang Lee, Chen Kaige, Alfonso Cuaron en Brian DePalma.”

Blockbusters

Duynslaegher wijst erop dat Doyle ook indruk maakte met zijn muziek voor blockbusters als Rise of the Planet of the Apes en Harry Potter and the Goblet of Fire. Tijdens de komende WSA-awards uitreiking, op 24 oktober 2015, zal Doyle niet alleen de Lifetime Achievement Award ontvangen, er zal ook een selectie van zijn werk live gebracht worden door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé.

Overigens zijn de Amerikaanse componist Alan Silvestri (Back to the Future, Forrest Gump) en de 2014 WSA Discovery winnaar Daniel Pemberton (The Counselor, Steve Jobs) centrale gasten die avond. Met de campagne ‘Bringing film music to your ears’ kunnen geïnteresseerden en fans van Alan Silvestri de opname van het nieuwe Film Fest Gent album sponsoren, dat jaarlijks in het teken staat van de centrale gast. De crowdfundingcampagne gaat woensdag van start op Indiegogo en er wordt gemikt op 12.500 euro. (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content