Schauvliege wil Vlaamse Opera en Ballet van Vlaanderen fuseren

Omdat het Ballet van Vlaanderen het financieel moeilijk heeft, wil minister van Cultuur het deels samenvoegen met de Vlaamse Opera.

Minister van Cultuur Joke Schauvliege wil een fusie tussen het financieel noodlijdende Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. Dat schrijft De Standaard woensdag.

De herstructurering zou diverse diensten samenvoegen, maar geen jobs kosten. De vakbonden zijn echter niet overtuigd en plannen een protestactie.

Het voorstel maakt deel uit van de ruimere hertekening van het culturele landschap tegen 2013 die Schauvliege voor ogen heeft. Bij het plan zijn vier van de acht “grote cultuurinstellingen van de Vlaamse gemeenschap” betrokken. Hun beheersovereenkomst wordt begin volgend jaar herzien.

Samensmeltingen

Naast de samensmelting van het Ballet en de Vlaamse Opera, zou het orkest van de Vlaamse Opera ook gedeeltelijk opgaan in Brussels Philharmonic – het vroegere Vlaams Radio Orkest. Voor haar opvoering zou de Vlaamse Opera dan beroep kunnen doen op een vaste kern van zestig musici.

Ook de samenvoeging van het Vlaams Radio Koor en het koor van de Vlaamse Opera duikt op. Het Brussels Philharmonic zou dan weer verhuizen van Flagey in Brussel naar de Bijloke in Gent, wat het probleem met vaste speelplekken moet oplossen.

Geen totaalvisie

“Dit is een voorstel”, verduidelijkt de woordvoerder van Schauvliege in De Standaard. “We zoeken er op korte termijn een politiek draagvlak voor.” Besparingsoverwegingen spelen volgens hem niet. “Integendeel, het moet de instellingen een grotere flexibiliteit en stabiliteit bezorgen.”

De vakbonden zijn echter niet overtuigd. “Men spreekt van consolidatie en efficiëntieverhoging, maar wat ontbreekt is een totaalvisie”, zegt Servaas Le Compte van ACV Cultuur, die vreest dat het orkest van de Vlaamse Opera wordt opgedoekt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content