Schauvliege: “2011 wordt het jaar van de waarheid voor de theaters”

Schauvliege verdedigt zich en kondigt al nieuwe ingrepen, zoals in het theater bijvoorbeeld, aan.

Minister Joke Schauvliege moet spitsroeden lopen vanwege haar besparingen op de cultuurbegroting. ‘Ignorant and arrogant’, noemde Kathryn Bennetts van het Ballet van Vlaanderen haar in The New York Times, de oppositie verwijt haar antipaars revanchisme. Schauvliege verdedigt zich en kondigt al nieuwe ingrepen aan, in het theater bijvoorbeeld.

U stelt op 10 november uw begroting voor in het Vlaams Parlement. Kunt u een sneak preview geven?

Joke Schauvliege: We hebben vooral bespaard – zo’n 3,7 miljoen – op de ‘bovenstructuren’ en niet bij de organisaties op het terrein of bij de individuele kunstenaars. De steunpunten leveren 10 procent in, de volkshogescholen (VormingPlus) krijgen 1,2 euro in plaats van 1,5 euro per inwoner – aangezien het Vlaams-Marokkaanse huis Daarkom nog niet klaar is, kunnen we daar in 2011 500.00 euro afromen.

De oppositie verwijt u antipaars revanchisme. VormingPlus en Daarkom waren troetelkinderen van Anciaux.

Schauvliege: De besparing op VormingPlus valt te verantwoorden. Twee uur les aan een volkshogeschool kost de samenleving evenveel als een leefloon. Ze bouwden zelfs aanzienlijke reserves op.

Kunt u beloven dat u Daarkom niet zult afschaffen?

Schauvliege: We zullen zien, hè. Ik heb nog maar net het beleidsplan 2012 en het financieel plan 2010 ontvangen.

Uw beslissing om het Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera te laten samenwerken, wekt veel protest. Artistiek directrice Kathryn Bennetts dreigt met ontslag.

Schauvliege: Mevrouw Bennetts zegt in The New York Times dat zij in de nieuwe structuur niet meer verantwoordelijk zou zijn voor de programmering. Dat klopt niet. Alleen op zakelijk vlak wordt er samengewerkt. Opera en Ballet behouden hun artistieke autonomie. Ik begrijp haar emotie, maar haar uitval ging weer zeer ver.

Maar ik zal duidelijk zijn. Voor het Ballet is de zaak heel simpel: het is dit, of geen Ballet meer. De instelling staat op de rand van het faillissement. Ze kon zelfs geen kaskrediet meer krijgen om de lonen te betalen.

Verdient de cultuursector geen volwaardige minister? Bovendien zit u met een piepklein kabinet dat onmogelijk alle organisaties in het veld kan bijstaan.

Schauvliege: Ik ben zeker geen cultuurminister ad interim. Ik doe dit echt graag. Mocht ik nu opnieuw voor de keuze staan en een bevoegdheid moeten kiezen, dan zou ik cultuur eruit pikken.

U hebt de woeligste sector gespaard in deze begroting: de podiumkunsten. Bart Caron stelde voor om 13 van de 42 theaters te schrappen.

Schauvliege: Er is een te grote versnippering bij de podiumkunsten. Maar ik kan niet ingrijpen in een subsidieperiode die tot 2012 loopt. Volgend jaar wordt het jaar van de waarheid. Er komt een landschapstekening voor de podiumkunsten. Op basis daarvan zal ik criteria opleggen die de beoordelingscommissies moeten volgen voor de volgende subsidieronde.

Karl van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content