Sade is opnieuw cool. Met dank aan Drake

© Time & Life Pictures / Getty Images
Jozefien Wouters Freelancejournaliste

De Brits-Nigeriaanse zangeres Sade, die in de jaren tachtig furore maakte, wordt opnieuw vanonder het stof gehaald. Lees er hier alles over en word instant expert.

DE FEITEN

‘IM LISTENING TO A SADE SONG WHAT THE FUCK DID WE ALL DIE THIS IS CRAZY’, tweette El-P, de helft van hiphopduo Run the Jewels. En dat was niet eens de meest extatische reactie bij het verschijnen van Sade’s nieuwe single Flower of the Universe, geschreven voor de Disneyfilm A Wrinkle in Time. Het was dan ook alweer zeven jaar geleden dat we voor het laatst van Sade hadden gehoord. Tijd die de Brits-Nigeriaanse zangeres, geboren als Helen Folesade Adu, in alle rust had doorgebracht in haar cottage in een Engels boerengat.

Sade is opnieuw cool. Met dank aan Drake
© .

Sade was altijd al een geval apart. Ze deed stug haar eigen zin en weigerde elke bemoeienis van de muziekindustrie. Bovendien slaagde ze er wonderwel in om, ondanks haar gigantische succes, een zweem van mysterie rond haar te creëren. Zelfs de fans weten bitter weinig over hun idool, vaak te beginnen met de juiste uitspraak van haar naam. Ze heeft een zoon die eerst een dochter was, maar daarover geen woord. Haar liefdesleven: ook geen commentaar. Geen schandalen, geen controverses. Het leven van Sade oogde vooral heel erg saai. En na haar hoogdagen in de jaren tachtig ging de sweet love-making music van Sade steeds meer synoniem staan met de sweet love-making music van je ouders. Een connotatie waar niemand blij van wordt.

Dat het intussen 59-jarige popicoon tegenwoordig de harten van menige hipster doet smelten, mag dus enigszins verbazen. Modebewuste tienermeisjes kopiëren haar stijl (haar strak naar achter, grote oorringen en rode lippenstift). House-dj’s draaien remixen van nummers als Smooth Operator en Pearls – over de Somalische burgeroorlog, maar verder prima feestmuziek – op hippe feestjes. Streetwearlabel Supreme bracht afgelopen zomer een T-shirt uit van Sade. Sade is een artiest geworden naar wie jongeren samen met hun ouders luisteren zonder dat een van beide partijen het op een zuchten zet. Iets waar Drake voor veel tussen zit.

Sade
Sade© Time & Life Pictures/Getty Image

DE GRAFIEK

75% de onrustwekkende obsessie van Drake.

Drake uit zijn liefde voor Sade. Drake wil graag samenwerken met Sade. Sade werkt liever samen met Jay-Z. Sade stuurt een ingelijste foto van zichzelf op voor Drakes verjaardag. Drake is blij. Drake komt Sade toevallig tegen en neemt een foto, met aan zijn rechterzijde zijn mama en aan de linkerzijde Sade. Drake post die foto met het bijschrift ‘Two very important ladies in my life’. Drake besluit een paar dagen later een tattoo van Sade te laten zetten. Drake besluit een paar maanden later een tweede tattoo van Sade te laten zetten. Er zijn fans en er zijn extremisten.

12% dure, oude T-shirts.

De beslissing van Supreme kwam niet uit de lucht gevallen. T-shirts van Sade zijn een ding. De vraag naar officiële merchandise is zo groot dat er zelfs een ’tee dealer’ is opgestaan. Ene Patrick Matamoros gaat specifiek op zoek naar oude T-shirts van Sade en verkoopt ze voor honderden euro’s door aan sterren als Rihanna, Diplo en Kanye West. We gokken dat ook Drake een klant is.

9% een brief van Beyoncé.

Op de website van Beyoncé is een sectie handgeschreven brieven te vinden. Nieuwjaarswensen gericht aan haar fans, maar ook enkele odes aan beroemdheden. Kregen een exemplaar: Michelle Obama, Jean-Michel Basquiat en – jawel – Sade.

4% de serenade van Raekwon.

Nadat Sade op de radio haar lof heeft geuit over Raekwon, lid van hiphopgroep Wu-Tang Clan, reageert die met een cover van Stevie Wonders Overjoyed. En met cover bedoelen we Raekwon die dramatisch playbackt en doet alsof hij piano speelt. U moet het zien om het te begrijpen.

DE TRIVIA

  • We verlossen u uit uw lijden: Sade wordt uitgesproken als ‘sjaa-dee’.
  • Weetje: een van Drakes tattoos werd gezet door de Belgische tattooartiest Inal Bersekov. Die heeft recent ook een failed tattoo op de schouder van Dennis Graham opgelapt. Dennis Graham is de vader van Drake. Die tattoo was een tattoo van Drakes gezicht. Dat is grappig.
  • Sade scoort hoog in songs-to-make-love-to-lijstjes. Voor lezers onder de 34 jaar: de kans is niet gering dat u bent verwekt op een van haar nummers. Vraag even na of het toevallig niet Smooth Operator was. Dat gaat over een gigolo.
  • Carly Rae Jepsen – die van Call Me Maybe – vertelde aan V Magazine dat haar moeder haar vroeger te slapen legde op het nummer The Sweetest Gift. Dat nummer kwam uit in 2000. Carly Rae Jepsen was toen vijftien. Iets zegt ons dat Carly een vreemde jeugd heeft gehad.

Partner Content