Rock Werchter – Dag 3: Kendrick Lamar (****): hiphop met een ziel

(17u10, Main Stage) ‘Kendrick Lamar had a dream’, rapt het Californische hiphopfenomeen in ‘Backseat Freestyle’. Die droom bracht hij in Werchter grotendeels in vervulling, met een .

PLUS: Terwijl het hiphopcollectief Odd Future eerder vandaag vooral voor puberale chaos zorgde in The Barn, bracht de Californische rapper Kendrick Lamar op het hoofdpodium wél een hiphopshow met een ziel.

Zijn laatste album ‘Good Kid, M.A.A.D. City’ – over zijn ruige jeugd in de zware Compton-wijk in Californië – is niet minder dan fantastisch. Die magie kon K.Dot eerder dit jaar echter niet helemaal overbrengen in de AB, waar hij nogal gemakzuchtig over de beats van DJ/klankleverancier MixedByAli rapte, en meer aandacht schonk aan de performance dan aan de muziek.

Dat was in Werchter anders, aangezien het duo zich live liet begeleiden door een gitarist, een bassist, een drummer en een toetsenist. Het gaf songs als ‘Bitch Don’t Kill My Vibe’, ‘Fuckin’ Probems’ en publiekslieveling ‘Swimming Pool (Drank)’ beduidend meer kleur en variëteit, en maakte dat we ons kopje er bijna een vol uur moeiteloos bij konden houden -géén sinecure voor de meeste hiphoppers.

Het werk van Kendrick Lamar is op maat gemaakt van een groot (festival)publiek, zo bleek uit de indrukwekkende publieke respons – ja, zelfs de Rammstein-fans in de voorste contreien gingen overstag. Respect.

MIN: Bij nagenoeg elke hiphopshow horen – helaas – vooraf geprogrammeerde geluidstapes, sirenes en goedkope put-your-hands-up-bindteksten. Alleen: Kendrick Lamar had dit vandaag niet nodig om ons bij de les te houden.

HOOGTEPUNTEN: ‘Swimming Pool (Drank)’ en ‘M.A.A.D. City’
QUOTE: “We came all the way from California to fuck with y’all. It’s nice being here with all you beautiful motherfuckers, and with you ugly motherfuckers too!”

Michael Ilegems beeld: Koen Keppens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content