Rock Werchter – Dag 2: Blur (*****) doet jaren ’90 herleven

© Koen Keppens

(00u10, Main Stage) De set van de britpoppers van Blur was weinig verrassend, maar des te meer overdonderend. De uitbundige poprock van Damon Albarn en co klonk nog even energiek en doorleefd als in de jaren ’90.

PLUS: Reünieconcerten zijn maar zelden overweldigend, dat van Blur op Rock Werchter was dat wel. Oké, het was een weinig verrassende set waarin al hun uitbundige poprockhitjes – voor de gelegenheid opgesmukt met blazers en een koortje – de revue passeerden; een trip down memory lane met een verwachte finale: ‘Song 2’; een platgedraaide punkrocker uit 1997, maar wel hét anthem van Rock Werchter 2013.

Blur bracht een greatest hits-set waarop niks af te dingen viel. De discorock van opener ‘Girls & Boys’, de tederheid van ‘Tender’, de door meestergitarist Graham Coxon gezongen parel ‘Coffee & TV’, de valse trage ‘Beetlebum’, de meezingers ‘Country House’ en ‘Parklife’: het werd allemaal even energiek en doorleefd gebracht als in de jaren ’90, met Damon Albarn als de charismatische en bijzonder goedlachse orkestleider.

‘Out of Time’ (uit 2003) en het meer recente ‘Under The Westway’ (2012) waren de meer ingetogen kippenvelmomenten van de avond, en het bewijs dat Blur ook in de jaren 2000 relevante muziek heeft gemaakt. Volgens insiders volgt er in de nabije toekomst trouwens nog een achtste Blur-plaat. Woohoo!

Het publiek zag Blur in Werchter de jaren ’90 doen herleven, en danste, zong en sprong gewillig mee. “Dit zou wel eens ons beste publiek van het jaar kunnen zijn”, besloot Damon Albarn na goed anderhalf uur. Én het beste concert van het jaar, denken wij.

MIN: Niet van toepassing.

HOOGTEPUNTEN: ‘Girls & Boys’, ‘Beetlebum’, ‘Out of Time’, ‘Under The Westway’, ‘The Universal’, ‘Song 2’.

QUOTE: “Pour moi c’est un pleasure to be ici”, probeert Albarn het publiek toe te spreken in haar eigen taal. Met de beste bedoelingen, dat spreekt.

SETLIST: Girls & Boys / Popscene / There’s No Other Way / Beetlebum / Out of Time / Trimm Trabb / Caramel / Coffee & TV / Tender / Country House / Parklife / End of a Century / This is a Low // Under The Westway / For Tomorrow / The Universal / Song 2

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content