Rock Werchter – Dag 1: De zegetocht van Sigur Rós (****)

© Koen Keppens

(23u10, The Barn) Van de nieuwe richting die Sigur Rós had aangekondigd met het nieuwe album ‘Kveikur’ was niet zoveel te merken in Werchter. En toch werd de doortocht van de IJslanders een zegetocht.

PLUS: Sigur Rós’ zevende studioplaat ‘Kveikur’, die afgelopen juni werd uitgebracht, moest de band na bijna twintig jaar nieuw leven inblazen. Het zou een vuilere plaat worden, met een meer rechttoe rechtaan rockgeluid. Daar kwam in Werchter echter niet al te veel van in huis, op het door krakende bassen aangedreven ‘Brennistein’ en de industriële intro van titeltrack ‘Kveikur’ na. En toch werd de doortocht van Sigur Rós (‘zegeroos’ in het IJslands) in Werchter een zegetocht. Dat was in de eerste plaats te danken aan pareltjes uit de oude doos, zoals ‘Popplagið’ uit ‘()’ en ‘Festival’ uit ‘Með suð í eyrum við spilum endalaust’ – allebei langgerekte, in zweverige ambient gedrenkte soundscapes die ontaardden in georkestreerde chaos.
Zoals het dit IJslandse drietal – vierde bandlid Kjartan Sveinsson verliet de band vorig jaar, al telt de live-bezetting van Sigur Rós inclusief blazerssectie wel elf leden – betaamt, was ook de lichtshow impressionant: abstracte, flikkerende kleurenvlakken en landschapsbeelden werden afgewisseld met kunstzinnige shots van de groep. In een exclusief interview met Knack Focus in Reykjavik vertelde de band onlangs dat Rock Werchter één van hun geliefkoosde festivals ter wereld is. U maakte donderdagnacht in The Barn duidelijk dat die liefde wederzijds is, met een oorverdovende ovatie na afloop van het concert. Hoezo slaapverwekkend?
MIN: Niet van toepassing
HOOGTEPUNTEN: ‘Kveikur’, ‘Festival’, ‘Hoppípolla’, ‘Popplagið’
QUOTE: ‘Happy birthday to you, happy birthday dear Orri, happy birthday to you!’ De jarige drummer Orri Páll Dýrason werd halverwege het concert op luide gezangen – én een taart – getrakteerd. Sigur Rós bedankte met een indrukwekkend ‘Hoppípolla’.

Michael Ilegems

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content