Young Thug @ Pukkelpop: Hipflop

© Wouter Van Vaerenbergh

Kanye mocht niet van zijn vrouw, Vince Staples zijn auto was binnen in de garage, Drake voelde zich niet goed, de gasten van Run The Jewels vonden geen babysit en Jay Z zit op Tidal. Dus kwam Young Thug maar naar Kiewit afgezakt.

‘Brussels, make some fucking noise!’ – nooit een goed teken wanneer hiphoppers bij het eerste woord al de mist in gaan.

Young Thug, Jeffrey Williams voor zijn advocaat, is een rapper uit Atlanta. Bezig baasje. Bracht de voorbije vier jaar 10 mixtapes en twee albums uit. Beetje een vreemde vogel ook, met een vreemde flow, die onder de vleugels werd genomen door Gucci Mane, en ook Kanye West is een fan.

Jamie xx vroeg hem voor I Know There’s Gonna Be (Good Times), de meest zomerse minuten op zijn album In Colour. Luister naar de tracks Halftime en Amazing, uit het album Barter 6, of naar de recente single Pacifier, en je begrijpt waarom velen een gouden toekomst voor de nog maar 23-jarige rapper in het verschiet zien.

Zover het goede nieuws. Want de Young Thug op Pukkelpop was een vervelende, mompelende buikspreker – daarom dus houden veel rappers hun microfoon zo dicht tegen hun mond: ze lippen – die vooral bezig leek met z’n collectie bling lign te showen. De paus moet de enige man zijn met nóg een grotere ring rond z’n vinger.

Muzikaal viel er ook zo goed als niks te rapen. Tenzij je van bassen houdt die je bij elke stoot door de speakers een stapje dichter bij tinnitus brengen. En toen deed Young Thug, net als Ty Dolla $ign gisteren, de truc met de joint nog maar eens. Bestaat er een festivalhandleiding voor inspiratieloze hiphoppers of zo? Veel pose, weinig préséance.

De moeite niet om nog meer woorden aan vuil te maken. Enkel nog deze gedachte: hoe omstreden Kanye West ook is, en of je zijn persoon en muziek haat of liefhebt, de man denkt tenminste na over zijn performances. Young Thug smeet er met z’n klak naar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content