‘Walt Disney zonder verbeelding’: dit vonden wij van N*E*R*D op Pukkelpop

© Wouter Van Vaerenbergh

Een hiphopfeestje gaat er bij het Pukkelpoppubliek altijd in. Zeker als er sprake is van ‘good time music’ zoals bij N*E*R*D. De groep van Pharrell Williams, Chad Hugo en Shae Haley moest het echter kort houden. Want als je slechts een uur ter beschikking hebt, telt iedere minuut.

‘Who came here to party?’, vroeg Pharrell Williams zodra hij het podium betrad. De man leed kennelijk aan geheugenverlies, want in de loop van de set zou hij die vraag nog zo’n tweehonderd keer herhalen.

What’s the coolest place in Europe?’, wilde hij ook nog weten. Waarop iedereen in koor: ‘BELDJAAM’!

Publieksparticipatie is bij dit soort shows een absolute must.

U hebt het al in de gaten: de sfeer zat er goed in bij N*E*R*D. Het publiek vóór het podium bestond dan ook uit verstokte fans die de teksten van alle nummers moeiteloos mee konden scanderen en vertrouwd waren met alle punten en komma’s, alle moves en grooves.

N*E*R*D bestaat al sinds 1999 en werd door Willliams en Chad Hugo, op dat moment al bekend als het producersduo The Neptunes, in het leven geroepen als een nevenproject.

Vorig jaar maakte de groep, na een hiaat van zeven jaar, een overtuigende comeback met zijn vijfde cd No_One Ever Really Dies, waarop allerlei beroemde gasten ten tonele werden gevoerd, onder wie André 3000, Future, Rihanna, MIA, Frank Ocean en, godbetert, zelfs Ed Sheeran.

Die waren er op Pukkelpop uiteraard niet bij. Wel lieten de drie rappers zich ondersteunen door een live-band, die ook r&b en funk in de vingers had, en enkele hyperkinetische dansers en danseressen. Wie bij de merch de juiste T-shirt -met ESP-opschrift- had gekocht, mocht op het podium zelfs mee komen hossen. Zeg nu zelf, dat is toch de droom van iedere fan?

Springen

'Walt Disney zonder verbeelding': dit vonden wij van N*E*R*D op Pukkelpop
© Wouter Van Vaerenbergh

Publieksparticipatie is bij dit soort shows een absolute must. U kent het principe: ‘Everybody on the left say yeah’ en ‘everybody on the right say yeah’. Vervolgens moest iedereen knielen, om daarna als één man recht te veren. Wanneer Pharrell Williams tot drie telde, werd iedereen verondersteld te springen. Met bier gooien mocht ook, dat versterkte het feestgevoel. En had u al eens, samen met enkele duizenden anderen ‘Fuck, yeah!‘ geroepen? We kunnen het u verzekeren: het lucht op.

‘If there are any crowdsurers, please hold them up, okay?’, verzocht Pharrell de aanwezigen. De organisatoren hebben weliswaar overal verbodsbordjes met ‘No crowdsurfing’ opgehangen. Maar hey, als we voor N*E*R*D al geen uitzondering meer mochten maken?

Disney

In het licht van het bovenstaande lijkt het bijzaak, maar er werden ook enkele nummers gespeeld. Of beter: weinig geïnspireerde stukjes van nummers. Uit de jongste plaat kwamen onder meer Deep Down Body Thurst, 1000, Rollinem 7’s en Lemon langs. Maar ook oude publieksfavorieten als Spaz, Rock Star, She Wants to Move en, aan het eind van de set, de uit 2002 daterende single Lapdance hadden hun weg naar de setlist gevonden.

U vond het te gek en had de lol van uw leven. Wij zullen uw plezier dus zeker niet vergallen door van infantiel showbizzentertainment te gewagen. Het idee! ‘Walt Disney zonder verbeelding’, opperde iemand. Maar dat waren wij niet, eerlijk waar.

Neen, N*E*R*D was gewoon fantastisch. Had het aan ons gelegen, dan stonden de heren ook nu nog op het podium. En zongen we met zijn allen in koor over ‘All the girls standing in the line for the bathroom’. Tot het ochtendgloren.

DE SETLIST: Intro / Anti-Matter / Killjoy / Deep Down Body Thurst / Spaz / Rollinem 7’s / 1000 / Everyone Nose / Neptunes Medley (Stir Fry / Grindin’ / Pass the Courvoisier / Drop It Like It’s Hot / Ape Shit / Alright) / She Wants To Move / Rockstar / Lapdance / Lemon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content