Simply Red @ TW Classic: volstrekt risicoloos (op de onhandige danspasjes na)

© Alex Vanhee

Toegegeven, er raakt maar geen sleet op al je hits, Mick Hucknall. Maar moet je ze daarom zo voorspelbaar en saai maken?

What’s The Fuzz?

Van midden jaren ’80 tot een diep eind in de jaren ’90 was Simply Red een vaste waarde in de hitlijsten, een prestatie die hen twintig jaar later nog steeds van de ene Europese main stage naar de andere brengt. De hits werden al die jaren even zorgvuldig geconserveerd als de rosse krullen van Mick Hucknall, en dus kon je zeker zijn van een uurtje greatest hits, zonder enige risico’s.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Waarschijnlijk wel. De popklassiekers van Simply Red zijn van het meest radiovriendelijke soort, en dat is dan ook vooral een troef wanneer ze gespeeld worden… op de radio. Een festivalpodium is niet de natuurlijke habitat van Hucknall, om het zacht uit te drukken. Zijn klungelige danspasjes en pogingen tot sensuele lichaamsbewegingen gingen van onhandig tot regelrecht gênant (die reggae-pasjes bijNight Nurse! De samba-handjes bij Fairground!). Wie aan de toog stond, hoorde dezelfde hits, en hoefde niet naar de wiebelende Hucknall staan te kijken.

Maar eerlijk is eerlijk: Hucknalls stem klinkt nog even loepzuiver als back in the day. De lange ‘IIIIII wanna fall from the stars’ van Stars en de ‘looove the thought ‘ uit Fairground doen weinigen hem na. Stuk voor stuk klonken de hits exact zoals ze ooit op plaat zijn gezet. Dat is een compliment voor Hucknall, maar jammer voor wie op wat meer avontuur had gehoopt. Het dozijn hits waar Simply Red nog vele jaren op kan teren, is volstrekt risicoloos. De set was dan ook netjes opgebouwd, maar uitermate voorspelbaar. Het is eigenlijk bewonderenswaardig dat Hucknall daar na honderden optredens nog plezier in heeft. Hier en daar keek de fm-pop even een andere richting uit – zo ging er al eens een schuifje reggae open of hoorde je voorzichtige flarden rhythm and blues – maar veel bewegingsvrijheid kregen de nummers niet.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

De cover van If You Don’t Know Me By Now strijdt mee voor de titel van meest melige meezinger van deze festivalzomer. Foreigner heeft er een straffe concurrent bij voor hun aandoenlijke performance van I Want To Know What Love Is op Graspop.

(Toon Heylen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content