Pearl Jam @ Rock Werchter Dag 3: Een rockmachine die nooit sputtert

Rock Werchter Dag 3 © Wouter Van Vaerenbergh

(22u30, Main Stage) Wie er nog aan twijfelde dat Pearl Jam één van de grootste klassieke rockbands van deze tijd is, zag in Werchter zijn ongelijk bewezen. En hoe. Het gezelschap trakteerde de aanwezigen op een fantastische, drie uur durende set waarin publieksfavorieten werden afgewisseld met nummers uit zijn jongste cd én verrassende covers.

PLUS

Toen ze vorig jaar met ‘Lightning Bolt’ haar tiende plaat uitbracht, werd her en der geopperd dat de groep niet echt meer verraste. Maar je kunt er niet omheen dat de heren van Pearl Jam de enige echte overlevers uit de grungeperiode zijn, dat ze nog altijd energie en zelfvertrouwen uitstralen en, vooral, dat ze al die jaren consistent en integer zijn gebleven. Voorspelbaar zijn ze trouwens allerminst: avond na avond houden ze er onderling grondig verschillende setlists op na en woelen ze songs naar boven die zelfs doorgewinterde fans niet meteen herkennen.

Op het podium klinkt Pearl Jam (aangevuld door toetsenman Boom Gaspar) als een goed geoliede rockmachine waarvan drummer Matt Cameron en bassist Jeff Ament samen de motor vormen. Een andere troef is het strakke, inventieve samenspel van gitaartandem Mike McCready en Stone Gossard, twee heren die zowat de hele rockgeschiedenis in de vingers hebben. En dan is er, niet te vergeten, Eddie Vedder: een begeesterende frontman zonder capsones, die zijn fans het gevoel kan geven dat hij hen één voor één persoonlijk kent en erop staat af en toe een mededeling te doen in het Nederlands, ook al moet hij die dan van een papiertje aflezen.

Vedder, in shorts en basketballshirt, is trouwens niet vergeten waar hij vandaan komt en bedankte het publiek dat hem toeliet zijn jeugddroom in vervulling te doen gaan. In Werchter bracht hij hulde aan The Black Keys (“Ik vind het een eer dat ik op hetzelfde podium mag spelen als zij”), bracht hij een champagnetoast uit op de Pixies (“Briljante groep, ik kan niet geloven dat we gelijktijdig met hen op het podium staan”) en riep hij het voltallige Midlake op het podium om als koortje te fungeren tijdens ‘Elderly Woman Behind The Counter’. Want rock gaat óók over gemeenschapsgevoel en je hebt er niet eens de driekleur op je gezicht voor nodig.

Vanaf ‘Rearviewmirror’, de snedige opener, liet het gezelschap uit Seattle verstaan dat het scherp stond. Tegenover snelle, punky songs, type ‘Mind Your Manners’, ‘Do the Evolution’ of ‘Spin the Black Circle stonden melodieuze popliedjes zoals ‘Corduroy’, ‘Lightning Bolt’ , het semi-akoestische ‘Sirens’ en het ingetogen ‘Black’. Tot grote vreugde van het publiek stonden ook classics als ‘Even Flow’, ‘Life Wasted’, ‘Better Man’, ‘Jeremy’ of ‘Daughter’ op het menu. Na een korte onderbreking droeg Vedder het pakkende ‘Future Days’ op aan zijn zus Denise, die voor het eerst in haar leven naar Europa me was gereisd en aan de zijkant van het podium stond. Tijdens ‘Porch’ dook Eddie Vedder zelfs de massa in, iets wat hem later, halverwege ‘Alive’ zou worden nagedaan door leadgitarist McCready.

Tijdens ieder concert schudt Pearl Jam ook een aantal covers uit zijn mouw. In Werchter waren dat een fraai, akoestisch ‘Mother’, oorsprokelijk van Pink Floyd, een geagiteerd en bruisend ‘Sonic Reducer’ van de Dead Boys en een gedreven ‘Rocking in the Free World’ van Neil Young, waarbij de groep opnieuw assistentie kreeg van Midlake. Tussendoor dolden de heren nog even met ‘Angie’ van The Stones en ‘Little Wing’ van Jimi Hendrix om uiteindelijk met het knallende ‘Yellow Ledbetter’ een als uitroepteken vermomd punt achter hun optreden te zetten. Een indrukwekkende prestatie, die de geschiedenis zal ingaan als één van de absolute pieken van Rock Werchter 2014.

MIN

Pearl Jam werd hevig beMIND door zijn publiek, en het omgekeerde was al even waar.

HOOGTEPUNTEN

‘Corduroy’, ‘Elderly Woman Behind the Counter’, ‘Even Flow’, ‘Life Wasted’, ‘Better Man’, ‘Future Days’, ‘Black’, ‘Alive’, ‘Rocking in the Free World’ etc etc.

QUOTE van Eddie Vedder

“Ik had net nog een goed gesprek met de jongens van The Black Keys en ik stelde vast hoe gelijkaardig onze achtergronden zijn. Net als ik behoorden ze op de middelbare school niet meteen tot de coolste jongens van de klas. And thank God for that. Want wat is er van al die populaire kerels intussen geworden? Nu ik zelf vader ben, heb ik voor mijn kinderen slechts één goede raad in petto: piek niet te vroeg.”

DE SETLIST

Rearviewmirror / Mind Your Maners / Animal / Corduroy / Lightning Bolt / My Father’s Son / Do The Evolution / Given To Fly / All Night / Even Flow / Sirens / Elderly Woman Behind the Counter in a Small Town / Why Go / Spin the Black Circle / Wasted reprise / Life Wasted / Better Man // Future Days / Mother / Jeremy / State of Love and Trust / Black / Daughter / Porch // Sonic Reducer / Alive / Rockin’ in the Free World / Yellow Ledbetter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content