Omar Souleyman @ Pukkelpop: Shaken met de sjeik van de Syrische bruiloftsmuziek

Pukkelpop 2014 © Jef Boes
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(17u05, Castello) Het beste feestje van dag 2 viel niet in de Boilerroom of de Dance Hall te beleven, wel bij de Syrische zanger Omar Souleyman in een tjokvolle Castello.

PLUS: Jaren geleden – toen hij enkel op plaatselijke trouwfeesten speelde, en zijn cassettes met bruiloftsbeats niet veel verder geraakten dan in de handen van de bruidsparen zelf – was Omar Souleyman nog een goed bewaard geheim. Tot het label Sublime Frequencies midden de jaren 2000 een deel van zijn werk op compilaties pleurde en hij vervolgens met Björk, Damon Albarn en Four Tet ging samenwerken – die laatste producete zijn vorig jaar verschenen eerste officiële full-cd ‘Wenu Wenu’.

Dat hij sindsdien heel wat bijval geniet, werd in de Castello van meet af aan duidelijk. De opkomst was redelijk indrukwekkend, de publieke respons evenzeer. “Omar! Omar! Omar!”, werd er gescandeerd. De fanatieksten droegen zelfs t-shirts en keukenhanddoeken als hoofddoeken.

De amusementswaarde van een Omar Souleymanconcert staat buiten kijf. Hij ziet er – verstopt achter zijn hoofddoek, snor en zonnebril – niet alleen geweldig geestig uit, hij produceert ook nog eens ongehoorde muziek: Syrische folk (in zijn contreien welbekend onder de noemer ‘dabke’) met voor ons compleet raadselachtige lyrics, maar met een catchy technobeat als grondlaag. Buitenaards weird, ja, maar nummers als ‘Wenu Wenu’ en ‘Warni Warni’ dansten wél lekker weg.

Veel gebeurde er nochtans niet op het podium: Souleyman, bijgestaan door niet meer dan één knoppendraaier, stond statisch heen en weer te wandelen, eerder zachtjes in de handen klappend. Het publiek deed de rest.

MIN: Wie een uur aan een stuk een smile op de gezichten van de toeschouwers weet te toveren, verdient alleen maar krediet – hoe eentonig zijn songs eigenlijk ook waren. We hadden verwacht dat de grap er na een kwartier wel af zou zijn, maar op een paar enkelingen na bleef iedereen toch maar mooi shaken.

HOOGTEPUNT: Ook Chokri Mahassine kwam zich op het einde naar ’t schijnt nog even aan enkele danspasjes wagen. Hij zal het geweten hebben: uitstekende booking!

BESTE QUOTE: Op een paar thank you’s en één bye bye na hebben we helemaal niks begrepen van wat Omar Souleyman allemaal uitkraamde. Dan maar een quote van de presentator: “Guy Mortier is niet met pensioen. Hij is naar Syrië getrokken om er sjeik van de bruiloftsmuziek te worden. Zijn nieuwe naam: Omar Souleyman!”

AFTERMOVIE-GEHALTE: 5/5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content