Nao op Pukkelpop: de mayonaise pakt

© Wouter Van Vaerenbergh
Jonas Boel
Jonas Boel Jonas Boel is medewerker van Knack Focus

De nieuwste lieveling van de r&b heet Nao, komt uit Londen, en scoort bij de jeugd van tegenwoordig. Niet de groep, nee.

What’s the fuss?

Fuss? A whole lotta fuss, zelfs! Sinds Nao – spreek uit zoals de meeste Hollanders doorgaans ‘mayonaise’ vertalen – meer dan een jaar geleden debuteerde met de ep February 15, zette zich een bescheiden hype in gang. Pas anderhalve week geleden verscheen haar eerste langspeler For All We Know, en toch stond er al een flinke, jonge menigte te wachten tot de Londense in de Castello ten tonele verscheen.

Een kleurrijke bende trouwens, op de eerste rijen. De Vlaamse Verdedigingsliga zal het niet graag lezen, maar zo ziet een dwarsdoorsnede van Vlaanderen festivalland er tegenwoordig uit, in frisse tinten van wit tot fondant.

Toch niet beter de toog opgezocht?

Wie niet van r&b en pop uit de gloriejaren van MJ en Prince houdt, stond hier niet op de juiste plaats, zoveel is waar. Nao – Neo Joshua op haar metroabonnement – vloog er meteen in met één van haar meest swingende tracks: Inhale Exhale, uit die bewuste eerste ep, een naar Stevie Wonder gemodelleerd shot r&b dat de voorste gelederen van het publiek meteen deed joelen en dansen. Ja, dansen, niet enkel springen en zwaaien, maar met de heupen zwaaien en schouders schudden. De jeugd kan nog bewegen. Leuk om zien.

Nao werd tijdens haar Pukkelpoppassage bijgestaan door een bassist, gitarist en drummer, een minimumbezetting die nét voldoende is om haar knap geconstrueerde songs te dragen. Dat de backing vocals op een harde schijf stonden was jammer, doch detailkritiek. Want de 28-jarige Joshua mag dan nog maar relatief vroeg komen piepen, ze zong en bewoog als een echte routinier. Waar jaren op twintig voet van de spotlight en shifts draaien in verschillende achtergrondkoortjes goed voor kan zijn.

En zelfs als beschikt ze niet over dezelfde door Michelangelo gebeeldhouwde fysiek als Beyoncé, Nao hoeft qua fierceness niet onder te doen voor Queen B. Met Girlfriend tapt ze zelfs uit eenzelfde vaatje wraak-r&b, zoals Bey deed op haar laatste album Lemonade. Een powerballade van formaat, te groot eigenlijk voor de Castello. Ze mikt op groot, en het weze haar gegund.

Materiaal voor uw Snapchatverhaal?

Wanneer ze niet zingt beschikt Nao over een schattig heliumstemmetje. Ook wanneer ze oprecht het publiek bedankte omdat het ‘zo leuk was om te zien dat de eerste rijen vol overgave staan mee te dansen’. Ik zei het toch?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content