Magnus @ Pukkelpop: Hoe een barre dag alsnog heet werd

© Wouter Van Vaerenbergh
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

(00u00, Wablief?!) De Wablieftent was te klein voor Magnus. Of beter gezegd: Magnus was te groot voor de Wablieftent.

PLUS

Een klein halfuur voor aanvang van het Magnus-concert stroomde het volk met mondjesmaat de Wablief?! binnen; een kwartier op voorhand zat de tent al zo goed als vol. Het zou de hele show lang drummen en tegen elkaar aan dansen worden, sommige laatkomers werden zelfs verplicht om van buiten de tent te proberen een glimp op te vangen.

“Zou Tom Smith van Editors komen meedoen?”, werd er vooraf her en der gefluisterd. Elders werden dialogen uit ‘Any Way The Wind Blows’ nagespeeld, Tom Barmans filmdebuut met Magnus als onlosmakelijke soundtrack. “Ik dàààns op de muziek van Kiss!”

Feit was: den Bolland was er ook. Net als zijn compagnon-de-route Tom Barman uiteraard, en het drietal dat hen live vervoegt: Tim ‘Millionaire’ Vanhamel, Christophe ‘Amatorski en ex-Balthazar’ Claeys en Joris ‘Zita Swoon’ Caluwaerts.

CJ Bolland beheerde laptopgewijs een arsenaal aan beats & bleeps – aan het dEUS-esque ‘Assault On Magnus’ breide hij een beukend technoslot. Vanhamel hield het rockgehalte hoog met vuile gitaarriffs. En Caluwaerts en Claeys zorgden respectievelijk voor spacy toetsenwerk en hevig drumgedreun.

Barman, singing man en occasioneel gitarist, vervolmaakte de songs al zingend, pratend, brullend – met veel effecten op zijn stem. “Rockers just shouldn’t rap”, meende hij in het nieuwe, verbazend lichtvoetige ‘Catlike’. Toch deed hij het, met bravoure zelfs. Vanhamel hing terwijl de R&B-ster uit in het refrein.

De Millionaire-zanger eiste ook de hoofdrol op in de toekomstige single ‘Puppy’ en het oudere ‘Soft Foot Shuffle’ – een soulvol drum-‘n-bassnummer en een absolute live-killer. Hetzelfde kon gezegd worden van ‘French Movies’, dat gepimpt werd met een zinderend einde.

’t Is maar dat u het weet: Tom Smith kwam niet opdagen voor ‘Singing Man’ – zijn stem stond op tape. Van het nieuwe werk sprong vooral ‘Regulate’ er bovenuit, een beuker à la ‘The Pick-Up’, met ergens middenin een omzwerving richting dubstep. “Under the fluorescent sky / We fly high / To where neon goes to die”, luidde het.

Of ‘Where Neon Goes To Die’ – over twee weken in de winkels – nu een voltreffer wordt of niet, live staat Magnus er. Nieuwe afspraak dit najaar, als ze clubshows gaan spelen.

MIN

De Wablief?! was te klein voor Magnus. Of beter gezegd: Magnus was te groot voor de Wablief?! Een misrekening voor het conto van de programmatoren.

HOOGTEPUNT

‘Soft Foot Shuffle’, ‘Assault On Magnus’

BESTE QUOTE

“Summer’s here motherfuckers!”, zei Barman alvorens de gedoodverfde afsluiter in te zetten – met ex-Zita Swoonlid Thomas de Smet als bassist van dienst. Hoe een barre dag alsnog heet werd.

AFTERMOVIE-GEHALTE

4,1/5

SETLIST: The Pick-Up / Rhythm Is Deified / Jumpneedle / Puppy / Rock Chick / Catlike / Singing Man / French Movies / Soft Foot Shuffle / Regulate / Assault On Magnus / Summer’s Here

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content