Magnus @ Club 69: When Mark Lanegan and Selah Sue come singing

Magnus: Tom Barman en gastzanger Mark Lanegan in Club 69 © MI
Michael Ilegems
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Dat Electronic Body Music ook echt body kan hebben, bewees Magnus in Club 69. De band gaf er de aftrap van zijn clubtournee, met Mark Lanegan en Selah Sue als special guests.

“When the man comes singing / It sounded better than on the night / The night that I first heard his voice”. Het refrein van Singing Man – Magnus’ opvatting van new wave – werd donderdag in Club 69 niet gezongen door de kathedraalstem van Editorszanger Tom Smith, maar kwam uit het grofkorrelige strot van Mark Lanegan.

De Amerikaan tekende voor een minder bombastische maar des te onheilspellendere uitvoering, mede dankzij de donkere feedback die ontsproot uit de gitaar van showsteler Tim Vanhamel. Ja, it touched us more than we thought it might.

Sfeervol en filmisch

Lanegan – uitgedost in een keurig pak met das – mocht aansluitend ook nog even mee mompelen op Assault On Magnus, een sfeervolle en filmische sleper die naar het einde toe ontaardde in een ware rave-partij. Den Bolland was er ook, zo veel was duidelijk.

Eerder op de avond had Selah Sue ook al haar opwachting gemaakt. Zij ging in duet met Tom Barman tijdens Everybody Loves Repetition. Deze song – die in Club 69 zijn live-vuurdoop beleefde – werd ingetogen ingezet, ging vervolgens over in drum-‘n-bass à la Squarepushers My Red Hot Car en werd afwerkt met een kleverig r&b-refreintje.

Een opzwepende ode aan de nacht

Voor het overige borduurde Magnus voort op de liveshows van de voorbije zomer, met dat verschil dat de motor nu pas écht op volle toeren lijkt te draaien – nooit was het drumwerk van Christophe Claeys zo nadrukkelijk aanwezig en zagen we Joris Caluwaerts zo fanatiek de toetsen bepotelen.

Puppy – Barmans en Vanhamels opzwepende ode aan de nacht – blonk uit in frivoliteit, Regulate was een fraaie omzwerving richting house en Catlike – met Barman in de rol van rapper – wierp zich op als een gedoodverfde single-kandidaat. Uit de oude doos werden nog onder meer French Movies, Jumpneedle en Soft Foot Shuffle gegraaid, drie songs die bewijzen dat electro ook gewoon heel rock-‘n-roll kan klinken.

Oké, Magnus verviel af en toe in dEUS-trucjes – Trouble On A Parbevatte de typische zacht-hardaanpak, en in de opbouw van Summer’s Here herkenden we zelfs het Suds & Soda-patroontje -, maar het is een liveband die met elke show lijkt te groeien. Dat, en het gegeven dat Magnus straks ook nog eens alle gastvocalisten op hetzelfde podium wil gaan samenbrengen, belooft niks dan goeds voor de komende clubconcerten.

SETLIST: Rythm Is Deified / Catlike / Trouble On A Par / French Movies / Everybody Loves Repetition / Jumpneedle / Soft Foot Shuffle / Regulate / Singing Man / Assault On Magnus / Puppy / Summer’s Here

De uitvoering van Singing Man, mét Mark Lanegan:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content