Lonnie Liston Smith @ Vooruit

Lonnie Liston Smith speelt nog altijd smoother dan smooth, maar hij doet dat goed.

Hoogtepunt: de groovy ’21st century version’ van de classic ‘Voodoo Lady’

Dieptepunt: zo nu en dan kwamen er wel heel artificiëel klinkende synths uit Smith’s keyboards

Beste quote: ‘My soul starts to sing like birds in spring’ (een zanger die met dergelijke onzin wegkomt is een uitstekende zanger)

Toetsenist Lonnie Liston Smith heeft een behoorlijk indrukwekkend CV:

hij speelde piano of keyboards bij jazzlegendes als Pharoah Sanders, Rahsaan Roland Kirk en de grote Miles Davis. Hoewel die invloed op de eerste platen waarop hij de leiding nam nog goed te horen is (en hier en daar in aankondigingen van zijn concert in de Vooruit nog de woorden ‘free’ en ‘jazz’ in elkaars buurt opdoken) koos Smith uiteindelijk voor een andere weg: jazz versmolt aan zijn vingertoppen met funk en soul en de man werd een pionier van de smooth jazz waarop horny hipsters elkaar in de jaren zeventig alle hoeken van de kamer lieten zien en een bron van inspiratie voor de acid jazz die begin jaren negentig furore maakte (‘Talkin’ All That Jazz’ van Stetsasonic drijft op een sample van zijn ‘Expansions’).

Na een eerder avontuurlijke intro bleek dat we ons gisteravond in de Vooruit niet aan gewaagde experimenten moesten verwachten: Smith duldt tegenwoordig blijkbaar geen saxofonist of fluitspeler meer in zijn kielzog, en dus kwamen alle melodieën uit zijn beide synthesizers.

Gelukkig kreeg hij ruggesteun van een kanjer van een ritmesectie – drums en elektrische bas – die respectievelijk in aanzienlijke hoeveelheden vaart en funk voorzagen. Ook de boomlange zanger, gezegend met een vederlicht, zorgeloos stemgeluid, bewees dat Smith niet om kandidaat-bandleden verlegen zit. Het resultaat was een concert als de warme bries die dit weekend tot diep in de nacht voor terrasjesweer zorgde, een door rasmuzikanten zorgvuldig geprepareerde cocktail die al lang niet meer hip is maar nog steeds naar zomerse gelukzaligheid smaakt. De laatste dit jaar, vrezen we.

Tim Vernimmen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content