Lokerse Feesten Dag 9: Chic etaleert een ongeremde liefde voor muziek

© Wvv

De goed geöliede Chic-machine weet hoe ze een feestje moet bouwen, zonder routineus te klinken. Op de Lokerse Feesten volgde de ene nummer één-hit van Chic de andere op, afgewisseld met pareltjes die Nile Rodgers voor anderen schreef. Wie de benen stijf kon houden, verdiende de Nobelprijs voor de zwaartekracht.

Een concert van Chic betekent maar één ding: dansen! Dat is ook wat Chic-frontman en producer Nile Rodgers, die in 2013 een agressieve prostaatkanker overwon, het Lokerse publiek verschillende keren duidelijk maakte: ‘Party like there is no tomorrow!’. Alleen al de ettelijke keren dat het woord ‘dance’ in de titels van de Chic-songs voorkomt, is een garantie dat eender welk festivalterrein in een mum van tijd wordt omgetoverd in een moderne versie van Studio 54, de decadente discotempel uit New York die de inspiratie vormde voor ‘Le Freak’, de grootste hit van Chic. Zo ook de Grote Kaai van Lokeren. Eat your heart out, Tomorrowland!

Steengoed trouwfeest

‘Everybody Dance’, ‘Dance, Dance, Dance’, ‘He’s The Greatest Dancer’: het zijn allemaal partygrooves die Rodgers de voorbije jaren uit de snaren liet vloeien. Je zou je haast afvragen of de heupen van de ondertussen 62-jarige hitmachine nog niet uit de kom geshaket zijn. Van diepgaande teksten moeten we het bij Chic dan wel niet hebben, van de danspasjes des te meer. Wie er in Lokeren in slaagde de benen stokstijf te houden, verdient wat ons betreft de Nobelprijs voor de zwaartekracht. Een waterval van Chic-hits werd afgewisseld met pareltjes die Rodgers voor anderen schreef: ‘I’m Coming Out’ van Diana Ross, ‘Thinking of You’ van Sister Sledge, ‘Notorious’ van Duran Duran, ‘Like a Virgin’ van Madonna… Het zorgde voor Aha-Erlebnissen: ‘Is dit ook van Chic?!’

Lokerse Feesten Dag 9: Chic etaleert een ongeremde liefde voor muziek
© wvv

De jonge festivalgangers herkenden dan weer ‘Lady (Hear Me Tonight)’ van Modjo in ‘Soup for One’ en ‘Crying at the Discotheque’ van Alcazar in Sheila’s ‘Spacer’. Je zou haast denken dat je eindelijk eens op een steengoed trouwfeest terechtgekomen was.

De helende kracht van muziek

Een verschil met de vorige passages van Chic door België, in 2013 in het Rivierenhof en in de AB, was er nauwelijks, wat aantoont dat de ‘Chic Organisation’, zoals Rodgers zijn band zelf noemt, een goed geöliede machine is, die weliswaar nooit routineus klinkt.

Deze keer slopen ook ‘Get Lucky’ van Daft Punk en de eerste nieuwe Chic-single in 23 jaar ‘I’ll be there’ in de setlist. Drummer Ralph Rolle mocht met ‘Let’s Dance’ van David Bowie de show naar een hoogtepunt brengen en bij ‘Le Freak’ gingen ook de meest stijve harken overstag. Afsluiter ‘Good Times/Rapper’s Delight’ maakte het feestje compleet. Zelfs toen de spots gedoofd werden, weigerde Nile Rodgers het podium te verlaten. Misschien is dat wel het geheim van Chic: niet zozeer de hits, maar de ongeremde liefde voor muziek (en voor het leven) van een man die het levende bewijs is van de helende kracht van muziek.

Benieuwd naar het fotoverslag van het concert van Chic? Dat vind je hier!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content