KISS’ triomftocht op plateauzolen

© Rudy Dedoncker

Er wordt weleens gefluisterd dat KISS een acroniem is voor keep it simple, stupid. Lariekoek natuurlijk, en dat bewees de echte headliner van Graspops eerste feestdag ook overtuigend. De theatrale hardrockers spaarden kosten noch moeite om het publiek (en Gene Simmons) anderhalf uur te laten likkebaarden.

Kiss

Mainstage 1

22.35u – 00.05u

(*****)

Nadat het stil werd na Led Zeppelins Good Times Bad Times schalde plotseling de legendarische aankondiging ‘you wanted the best, you got the best. The hottest band in the world: KISS!’ door de luidsprekers. Meteen werd ook duidelijk voor wie een groot deel van het Graspoppubliek naar Dessel was afgezakt, want na die profetische woorden zette KISS de joelende wei stante pede in lichterlaaie.

KISS' triomftocht op plateauzolen
© Rudy Dedoncker

Openen deed KISS, net als op hun geweldige livealbum Alive II uit 1977, met Detroit Rock City. Zij die zich vlak ervoor nog afvroegen wat er eerst was, de KISS-merchandise of hun muziek, zagen hun scepsis als sneeuw voor het KISS-vuurwerk verdwijnen en keelden overtuigend mee: get up, get down! Vuurwerk, scheurende gitaren en de over the top-kostuums en make-up van Gene Simmons, Paul Stanley en de zijnen: potseling klopte het allemaal.

Het bleek de voorbode van een triomftocht op plateauzolen die KISS langs hun greatest hits bracht. Zo heette KISS tijdens ‘Psycho Circus’ degene die te lang bij My Dying Bride waren blijven hangen alsnog welcome to the show en vanaf dan – de mix zat tijdens de eerste nummers nog niet hélemaal juist – was het hek helemaal van de dam. ‘We zijn hier vanavond met zo’n 50 000 mensen. We speelden hier al een keer en we weten waar jullie van houden’, aldus Paul Stanley. En dat is? Songs als War Machine, Do You Love Me, Calling Dr. Love en Lick It Up.

KISS' triomftocht op plateauzolen
© Rudy Dedoncker

Naar een show van KISS ga je echter niet alleen voor de goede muziek, maar ook voor het bijpassende spektakel. Tijdens dat laatste nummer Lick It Up schroefde de Amerikaanse hardrockband het spektakelgehalte alvast letterlijk op want plotseling steeg het podium én het enthousiasme van het publiek enkele meters. Dit was slechts een teaser voor nog meer stunt en vliegwerk, waarbij geen enkel podiumelement ongedraaid bleef en elke frontman van de grond moest.

Nadat Paul Stanley heen en weer over het publiek was gevlogen voor een nummertje op de PA-toren, besloot KISS hun reguliere speeltijd met Black Diamond. Maar het publiek wist dat ze nog iets tegoed hadden. En jawel, na een korte fotopauze was het dan zover en mocht Gene Simmons voor de laatste keer zijn tong uitsteken: I Was Made For Loving You. Daarna sloten ze af met de wijze woorden Rock and Roll All Nite. Voor minder ging het overtuigende KISS duidelijk niet op Graspop.

Johannes De Breuker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content