King Dalton @ Depot Café: Folky boys worden muzikale reuzen

King Dalton, de groep rond de broers De Meester, walst van opzwepende folk naar lome psychedelica tot aanstekelijke pop met countryriedeltjes. Stilstaan is geen optie.

DA GIG: King Dalton in Depot Café, Leuven op 4/2.

IN EEN ZIN: De unieke mix van folk, blues en country van King Dalton klinkt nog veel meeslepender live dan op plaat.

HOOGTEPUNTEN: ‘Medicine Man’, ‘Diligence’ en ‘Black Ice’

DIEPTEPUNTEN: geen.

BESTE QUOTE van zanger Pieter De Meester, voor ieder bisnummer: “Nog eentje! En nog eentje!”

King Dalton. De groep rond de broers De Meester was jaren geleden al te gast op de Gentse Feesten. Met hun folky melodieën wisten de jonge wolven de voeten van het publiek te verhitten. Een fijn bandje maar niet op maat van het grote publiek. Nu, een vijftal jaar later, liggen de kaarten anders. Nieuwe bandleden als drummer Frederik Heuvinck (A Brand), bassist Tomas Desmet (Zita Swoon, The Broken Circle Bluegrass Band) en zangeres Yorunn Bauweraerts (Laïs) bleken toveringrediënten te zijn voor de creatie van een frisse sound die zowel folk, country als blues besnuffelt.

Op plaat klinkt King Dalton al heel strak. Maar in de buik van de intieme locatie van het Depot Café komen ze nog meer tot hun recht met een rauwe, energieke adaptatie van hun nummers. Vanaf het begin van de set persen de muzikanten aanstekelijke ritmes uit hun stemmen en instrumenten. Een strakke drum, een lekker basgeluid en professioneel gitaarwerk vormen de fundamenten van het optreden. De samenzang van Yorunn Bauwelaerts en Pieter De Meester en diens laatste baritonsaxspel doen de rest.

Dat er geen etiket op King Dalton valt te kleven, blijkt uit de set die alle kanten uitgaat zonder consistentie te verliezen. De band walst van opzwepende folk naar lome psychedelica naar aanstekelijke pop overgoten met een saus van countryriedeltjes. Daarbij knipogen ze voortdurend naar een traditionele sound. Wij voelen ons bij momenten gekatapulteerd naar een oude filmsetting in een Amerikaanse countrybar. De locatie van het Depot Café versterkt dit gevoel nog meer. Het is duidelijk dat de bandleden een grote muzikale bagage hebben en gretig gegraaid hebben naar verschillende traditionele genres. Maar deze kennis weten ze te vertalen naar een geheel eigen en zelfzeker geluid.

Dat eigen geluid weten ze live nog interessanter te maken. De stemmen van Bauwelaerts en De Meester blenden perfect zonder te smooth te klinken en hun eigenheid te verliezen. De drum klinkt ongemeen strak, de bas snedig en het gitaarwerk bijzonder energiek.

Door verschillende kleuren aan te boren gaat King Dalton weinig vervelen na een set van een dik uur. Of de fris herboren band dit kunstje nog een uur langer kan volhouden, is nog de vraag. Feit is dat ze met dit optreden in het Depot een knappe energieke maar muzikaal beheerste set brachten. Bijzonder meeslepend, geen muziek om loom, met de pint in de hand, stil te staan. Nog even doorwinteren, en de mannen en vrouwen van King Dalton worden echte muzikale reuzen. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content