Katy B @ Botanique

De hybride sound van Katy B, gaande van dubstep, rave, ragga, R&B, house tot UK garage, wordt niet alleen in het Verenigd Koninkrijk gesmaakt. De allernieuwste popsensatie bracht ook het overwegend jonge publiek in een uitverkochte Botanique in extase.

DA GIG: Katy B in Botanique, Brussel op 2/6.

IN EEN ZIN: Katy B ging als een gek tekeer, zonder ooit te moeten inboeten aan toonvastheid en maakte zo haar titel als popsensatie van het moment meer dan waar.

HOOGTEPUNTEN: opener ‘Louder’, ‘Perfect Stranger’ en ‘Katy On A Mission’

DIEPTEPUNTEN: Weinig, al werden we soms overvallen door een zeker déjà vu-gevoel.

BESTE QUOTE: ‘Ik vond het leuker dan K3’ (een papa, na afloop van het concert, tegen zijn tienerdochters).

De uit Zuid-Londen afkomstige Katy B zorgde vorig jaar samen met het elektronische trio Magnetic Man voor het ontstaan van een ware dubstepmadness. Hun ‘Perfect Stranger’ werd grijsgedraaid op iPhones, MP3’s en ghetto blasters. Ook haar solosingle ‘Katy On A Mission’ nestelde zich snel in de hoofden van jonge en minder jonge hipsters. Maar de BRIT-school alumnus, waartoe ook collega’s Adele, Amy Winehouse en Jamie Woon zich mogen rekenen, beperkt zich op haar debuutalbum niet enkel tot het dubstepgenre. Op ‘On A Mission’ gooit ze verschillende stijlen in de blender, van dance tot rave, en hier en daar zelfs een scheut ragga. Voor de dubstepdiehards zijn dat misschien enkele bruggen te ver, maar het grote publiek lust het wel. Althans over het Kanaal.

Gisteren begon de amper 22-jarige Katy B aan de verovering van het Europese vasteland. Een ‘walk over’ wordt dat niet meteen, zo bleek gisteren in de Brusselse Botanique, al zat de sfeer er wel goed in. Vóór haar concert had Katy B op Studio Brussel laten verstaan dat ze het absoluut niet kan uitstaan wanneer het publiek stilstaat tijdens haar optredens. De aanwezige youngsters – even ontsnapt uit hun studiebunkers – lieten zich dat geen twee keer zeggen. Ze dansten zich tijdens de amper één uur durende set nét geen hernia in het lijf. ‘I Just Want It Louder!’ kweelde de Britse in de evidente opener, waarop het jonge volkje ‘Louder! Louder!’ gretig scandeerde. Ook tijdens ‘Broken Record’ had de menigte moeite om de heupen stil te houden. Dat de bas de uiterst energieke Katy B hier lichtjes overstemde, lieten ze niet aan hun hart komen.

Katy B’s meisjeszoete stem en London-attitude hielden tijdens haar passage in de Botanique meer dan stand. Ze ging als een gek te keer, alsof ze een stuiterbal had ingeslikt, maar bleef de hele set door toonvast zingen. En wanneer ze even op adem moest komen, zorgde haar vijfkoppige liveband (inclusief trompettist en saxofonist) voor afwisseling. Tijdens ‘Why You Always Here’ pakten ze het publiek speels in met een aantal extreme latinovibes. De echte orgelpunten waren – het spreekt voor zich – haar hits ‘Perfect Stranger’, ‘Katy On A Mission’ (met een sneufje ‘Blinded by the Lights’ van The Streets) en ‘Lights On’. Andere, minder bekende songs als ‘Disappear’, ‘Witches Brew’ en ‘Hard To Get’ zadelden ons door haar kenmerkende stem een aantal keer met een déjà vu-gevoel op. Enkele ondersteunende backing vocals kunnen de rosse voenk in de toekomst misschien bijstaan om dat op te vangen. Want dat deze funky dubsteppende Britse deerne een mooie toekomst tegemoet gaat, daar bestaat geen twijfel over.

Noëmie Machtelinckx

Setlist: Louder / Broken Record / Movement / Easy please me / Disappear / Go Away / Witches Brew / Perfect Stranger / Why You Always Here / Katy On A Mission (Blinded By The Lights) / Hard To Get / Lights On

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content