John Wizards @ Pukkelpop: Prettig gestoorde pop deur ’n Suid-Afrikaanse blender

© Jef Boes

(13u15, Castello) Die antwoord op een hardnekkig ochtendhumeur? De nieuwerwetse afropop met enkele hoeken af van John Wizards.

Plus: Iemand had een bruisend blik afropop open getrokken, het bleken de mannen van John Wizards te zijn – een groep, voor de duidelijkheid – en er eerst eens heel goed mee geschud.

Frontman John Withers kwam ooit aan de kost als componist van reclamejingles, en dat is te er aan te merken aan de aanstekelijk deuntjes die het kwintet had meegebracht uit het verre Kaapstad. Even onvoorspelbaar als de regenbuien van de voorbije twee dagen, het ene moment stuiterend als traditionele highlife uit Ghana, vervolgens dromerig en zeemzoeterig als The Beach Bots circa Pet Sounds. De speelse gitaarlicks bleken het ideale medicijn tegen ons hardnekkig ochtendhumeur, met hun freewheelende synths en hotsende, botsende beats kregen ze de Castello op dit onchristelijke festivaluur zowaar al in beweging.

Min: Af en toe balanceerden de jongens op het randje kakofonie, de geluidsman had moeite met de balans. Zonde dat zanger Emmanuel Mzarambe (uit Rwanda) thuis gebleven was, daar zit het vluchtelingenstatuut van de Rwandees vast voor iets tussen.

Hoogtepunt: Pluim voor de eerste rijen van het publiek die enthousiast mee gingen met deze nochtans niet zo voor de hand liggende melting pot.

Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content