Gossip @ Hallen van Schaarbeek, 24/5

Met een half jaar vertraging landde het Amerikaanse dancepunkgezelschap Gossip dan toch nog op het podium van de Hallen van Schaarbeek. Beth Ditto, de kogelronde frontvrouw die voortdurend alle aandacht naar zich toezoog, stond zelfs garant voor een opwindende show.

Eigenlijk blijft het mainstreamsucces van Gossip nog altijd een beetje verbazen. De groep, die afgekloven garagerock koppelt aan soul, funk, blues en gospel, timmert al elf jaar aan de weg en is een exponent van de Riot Grrrl-scene waar ook radicaal feministische bands als Bikini Kill en Huggy Bear hun wortels hadden. Zangeres Beth Ditto, een corpulente maar flamboyante dame die het vertikte zich aan te passen aan de door modebladen voorgeschreven schoonheidsidealen, bond de strijd aan tegen het ‘lichaamsfascisme’. Zo poseerde ze, bij wijze van statement, naakt voor de cover van NME en groeide ze met haar lijfspreuk ‘wees wie je bent’ uit tot de heldin van alle vrouwen met een maatje méér of alle jongeren die nergens bij hoorden. Ditto ging agitp(r)op en controverse niet uit de weg: door zich de geuzennaam ‘fat queer feminist’ aan te meten, wist ze de media voor haar kar te spannen en sinds ze in de schijnwerpers staat, gebruikt ze haar bekendheid om maatschappelijke stereotypen te doorprikken. ‘Standing in the Way of Control’, het eerste nummer waarmee Gossip een ruimer publiek bereikte, was bijvoorbeeld een ‘gay anthem’ waarmee ze reageerde op het feit dat de toenmalige Amerikaanse president het homohuwelijk in de ban had gedaan.

Intussen is Gossip opgepikt door een grote platenmaatschappij en met haar vijfde langspeler, het vorig jaar verschenen ‘Music for Men’, werd de grote doorbraak bezegeld. Producer Rick Rubin zette het dance-aspect van de groep nog meer in de verf door toevoeging van disco-elementen, maar ondanks de gestroomlijnde sound bleef het gezelschap trouw aan zijn punkethiek. Ditto toonde zich in Brussel dankbaar voor het succes dat haar vandaag te beurt valt: ze verontschuldigde zich voor het uitgestelde concert en liet zich nooit betrappen op sterrengedrag. Het enige woord Nederlands dat ze kende was ‘dankuwel’ en dat ze het tot tweehonderd keer herhaalde zegt iets over haar relatie met de toeschouwers. De liefde bleek overigens wederzijds: de zangeres kreeg van devote fans om de haverklap brieven of zelfgemaakte poppetjes toegestopt.

Beth Ditto gaf zich op het podium voor het euh… volle pond, stond geen seconde stil en verbrandde zoveel calorieën dat het je niet zou verbazen mocht ze zich dra tot Kylie-achtige proporties weten te herleiden. Toch bleek ze niet meer de stokebrand van enkele jaren geleden: inmiddels had ze geleerd haar krachten te doseren zonder dat de set er onder leed. Ditto’s rauwe, aan Etta James herinnerende soulstem greep je vanaf ‘Yr Mangled Heart’ bij je nekvel en blijft tot nader order haar grootste troef. Gossip werd voor de gelegenheid aangevuld door een bassist, zodat Nathan Howdeshell, de stichter van de band, zich kon toeleggen op zijn kort aangebonden gitaar- en synthspel. Toch bleef de begeleiding minimalistisch en was er nergens sprake van overbodige ornamenten. ‘Pop Goes the World’, ‘Love Long Distance’ en het stuiterende ‘Listen Up!’ brachten de massa prompt in beweging, maar met ‘Coal to Diamond’ bewees Ditto dat ze net zo goed subtielere popballads aankon.

Het punkverleden van Gossip schemerde door in oudere songs als ‘Dont (Make Waves)’ en ‘Yesterday’s News’ (allebei uit 2003), maar ook uit recenter werk als ‘8th Wonder’ en ‘Save Me From the Mold’. De hoogtepunten waren even voorspelbaar als effectief: ‘Standing in the Way of Control’ was een energie-ontlading van je welste en ook afsluiter ‘Heavy Cross’ werd in de bloedhete zaal door het voltallige publiek meegebruld. De enige bis, het van Grace Jones geleende ‘Pull Up to the Bumper’, was leuk maar miste de nodige spankracht. Ditto wilde per se dat drumster Hannah Billie een stukje zong en dat was geen goed idee. Detailkritiek, zeker, want Gossip was ‘hot’ en geen moment vervelend. Dat het niveau van het historische concert in de VK, in juni 2007, niet zou worden gehaald, was jammer maar begrijpelijk. Je kunt nu eenmaal niet íedere avond afgaan als een bom.

Dirk Steenhaut

DE SETLIST: Yr Mangled Heart / Pop Goes the World / Four letter Word / Eyes Open / Listen Up! / Coal to Diamonds / 8th Wonder / Love Long Distance / Dimestore Diamond / Dont (Make Waves) / Standing in the Way of Control / Yesterday’s News / Spare Me From the Mold / 2012 / Men in Love / Heavy Cross / Pull Up to the Bumper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content