Elvis Costello & The Imposters @ AB: Verrassend & pakkend

Wat doet een artiest, die al ruim 35 jaar meedraait, om tijdens lange tournees de routine tegen te gaan? Simpel: Elvis Costello, vroeger blijkbaar een fervente kijker van het tv-programma ‘Rad van Fortuin’, laat tijdens zijn huidige Revolver Tour gewoon het lot beslissen hoe de setlist er uitziet.

DA GIG: Elvis Costello & The Imposters in AB, Brussel op 30/5.

IN EEN ZIN: Spannend, amusant, verrassend, pakkend: deze show was alles wat je van een goed popconcert verwacht en méér.

HOOGTEPUNTEN: In een set die uit 29 nummers bestond, veel te veel om op te noemen.

DIEPTEPUNTEN: geen.

BESTE QUOTE was eigenlijk een lang verhaal, over Costello die bij Johnny Cash op bezoek ging en van hem een gesigneerde Sun-single cadeau kreeg. Later bleek dat The Man in Black die ooit aan zijn vrouw had gegeven, bij hun allereerste ontmoeting. June was dus ‘not amused’. Costello: “Ik wilde het plaatje wel teruggeven, maar er stond nu wél ‘To Elvis’ op. En dat zou de mensen toch maar op rare ideeën hebben gebracht.”

Costello heeft altijd al een hekel gehad aan voorspelbaarheid. Alleen: speel je nieuwe of obscure songs, dan gaat een deel van het publiek ontevreden naar huis. Speel je je hits, dan wordt je door het avontuurlijk ingestelde deel van je toeschouwers gemakzucht verweten. Om het voor iedereen leuk en spannend te houden, dien je dus wat anders te verzinnen. En met zijn ‘Spectacular Spinning Songbook’ kwam de 57-jarige zanger nu ook in de AB bewijzen dat er, deep down, een soort Walter Capiau in hem schuilt.

Het concept is even eenvoudig als geniaal: op het podium staat een reuzenrad opgesteld, met gekleurde vakjes waarin songtitels of thema’s worden aangegeven. Om de haverklap mag iemand uit het publiek dat ‘wheel of fortune’ een fikse draai komen geven en verbindt Elvis Costello er zich toe de song te spelen die, wanneer het rad stilvalt, door een pijl wordt aangewezen. Aangezien op de shortlist zowel klassiekers uit zijn lange, gevarieerde carrière als minder bekende nummers, obscure b-kantjes en verrassende covers prijken, is de opbouw van ieder concert per definitie verschillend. Verrassingen gegarandeerd dus, zonder dat het amusementsgehalte er ook maar één moment onder lijdt.

Costello is niet alleen een begenadigd songschrijver, hij is ook een rasentertainer die nooit om een gevatte one-liner verlegen zit en perfect weet hoe hij zijn fans moet bespelen. In een ander tijdperk had hij een vaudeville-artiest kunnen zijn, maar in de AB ontpopte zijn alter ego, Napoleon Dynamite, zich als een vlotte showbizpresentator die de uit het publiek geplukte raddraaiers, meestal goed ogende vrouwen, meteen op hun gemak stelde. De openingsnummers van het concert, die tegen een hoog tempo werden afgevuurd, kwamen overeen met die van de dit jaar verschenen cd ‘The Return of the Spectacular Spinning Songbook!!!’. Elvis Costello & The Imposters, bijna allemaal met hoed en uitgedost in een driedelig maatpak, speelden strak en energiek en vooral de vindingrijke toetsenpartijen van Steve Nieve deden je mond regelmatig openvallen van verbazing. In stuiterende uptemponummers als ‘Mystery Dance’, ‘Radio Radio’, ‘Uncomplicted’, ‘High Fidelity’ en ‘Pump It Up’ grensden zijn interventies aan pure tovenarij.

Op het podium bevond zich niet alleen een society lounge met bar waar de ‘wheelspinners’ even met een drankje konden verpozen, maar ook een ‘Hostage-To-Fortune Go-Go Cage’, een soort kooi waar de vrouwelijke vrijwilligers geacht werden een karakterdansje ten beste te geven. “Niet dat ik je zenuwachtig wil maken, maar het hangt helemaal van jou af of de mensen in de zaal zich de komende vijf minuten zullen amuseren of te pletter vervelen”, monkelde Costello, waarna de aangesproken dame hem een prachtige, naar Chet Baker neigende vertolking van ‘Almost Blue’ oplegde. Soms zorgde het rad voor een dilemma: ‘Hoover Factory’ of ‘Watching the Detectives’? Het publiek koos voor het laatste. Toen het thema ‘beauty or beast’ uit de bus kwam, leidde dat achtereenvolgens tot de elegante ballad ‘All This Useless Beauty’ en het grofkorrelioge ‘Monkey To Man’. Een meisje dat op een soort kermisattractie met een hamer een belletje aan het rinkelen kreeg, mocht zelf een keuze maken en ging voor ‘Alison’. “Deze show is het laatste democratische bastion in het westelijke halfrond”, kraaide Costello, die er prompt nog wat publieksfavorieten als ‘Everyday I Write the Book’ en ‘Oliver’s Army’ achteraan stuurde.

Voor de gelegenheid stonden ook een heleboel covers op het programmma: van The Beatles (een schuimbekkend ‘Don’t Let Me Down’) tot The Stones (‘Out of Time’), van Prince (‘Purple Rain’) tot Sam & Dave (‘I Can’t Stand Up For Falling Down’) en van Johnny Cash (‘Cry, Cry, Cry’) tot Jerry Chestnutt (‘Good Year For the Roses’). Dit was typisch zo’n optreden waarvan de bisronde net zo lang duurde als de eigenlijke set. Ergens onderweg trakteerde de zanger ook nog op een akoestisch solokwartiertje met recente songs, type ‘Slow Drag With Josephine’ (“Zo klonk rock-‘n-roll in Brussel anno 1921”) en ‘Dr Watson, I Presume’, een doorvoelde ode aan de eerder deze week overleden folk- en bluegrassgitarist Doc Watson.

Na tweeënhalf uur zetten Elvis Costello en zijn maats er uiteindelijk een punt achter met een bloedstollende versie van ‘I Want You’, zodat iedereen voldaan huiswaarts toog. Subliem concert van een artiest die, wegens bewezen diensten aan de popmuziek, stilaan een standbeeld verdient.

Dirk Steenhaut

DE SETLIST: I Hope You’re Happy Now / Heart of the City / Mystery Dance / Uncomplicated / Radio Radio / Beyond Belief / Almost Blue / All This Useless Beauty / Monkey To Man / Watching the Detectives / Clubland / Don’t Let Me Down / Cry, Cry, Cry / Good Year For the Roses / Alison / Everyday I Write the Book / Purple Rain // Slow Drag With Josephine / Jimmie Standing in the Rain / Dr. Watson, I Presume / Indoor Fireworks / Strict Time / Out of Time / I can’t Stand Up For Falling Down / HIgh Fidelity / Oliver’s Army / Pump It Up / What’s So Funny About Peace, Love and Understanding / I Want You.

Elvis Costello is vanavond nog solo te zien in het Koninklijk Circus in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content