dEUS in blakende vorm op Lokerse Feesten

© Kris Dewitte

Zombie Nation, The Subs, AKS en Kraantje Pappie. Dag 9 van de Lokerse Feesten werd hoofdzakelijk gedomineerd door beats en bleeps. Maar daartussenin dartelde dEUS, dat de andere acts overschaduwde met een razend rockconcert.

DA GIG: dEUS, 21u30

IN EEN ZIN: Na een minder geslaagde passage op Rock Werchter won dEUS de rematch in Lokeren met forfaitcijfers.

HOOGTEPUNTEN: ‘Instant Street’, ‘Theme From Turnpike’, ‘Sun Ra’, ‘Quatre Mains’, ‘Keep You Close’

DIEPTEPUNTEN: Geen

BESTE QUOTE: Tom Barman: ‘Het volgende nummer (‘Sirens’, nvdr.) wil ik opdragen aan alle mensen die cocktails maken, want daar heb ik er in mijn leven al menig van mogen nuttigen’. Wist u dat ie er zelf ooit ook eentje bedacht heeft, in samenwerking met Manuel Wouters van de Antwerpse cocktailbar Sips? Hij heet de Lazy Red Cheeks, en is een zomerse blend van onder meer verse frambozen en wodka. Aanrader!

Het druist in tegen de logica van de sport, maar thuismatchen zijn voor dEUS vaak de lastigsten – hun concert op de jongste editie van Rock Werchter werd zowel door pers als publiek lauw ontvangen. Maar de eerste doortocht van dEUS op de Lokerse Feesten was flitsend, dynamisch, en vooral: lúíd. Een revanche smaakte zelden zo zoet.

De band voerde enkele wijzigingen door ten opzichte van Werchter: oude pareltjes als ‘Theme From Turnpike’, ‘Sun Ra’ – beiden met een schreeuwende Mauro in de hoofdrol – en ‘Little Arithmetics’ werden opnieuw opgerakeld, en dat ten nadele van het nieuwtje ‘Hidden Wounds’, dat op plaat aanstekelijk werkt, maar live nooit een al te beste indruk naliet.

dEUS verkeerde in blakende vorm op de Grote Kaai, en klonk even dreigend (‘Oh Your God’, ‘Quatre Mains’) als funky (‘The Architect’, ‘Girls Keep Drinking’), en bij wijlen zelfs haast episch (‘Keep You Close’, ‘Dark Sets In’, ‘Bad Timing’).

Ook al is de huidige tournee van de Belgische rocktrots al zo’n anderhalf jaar aan de gang, van vermoeidheid was absoluut geen sprake. Meer nog: we hebben dEUS lang niet meer zó zien razen en scheuren.

Wees blij dat u erbij was, overigens, want de tournee loopt stilaan op zijn einde. En omdat Tom Barman een nieuwe Magnus-plaat én een tweede langspeelfilm in de steigers heeft staan, wordt dEUS daarna een tijdje on hold gezet. Moge de comeback straks van een even hoog niveau zijn als de show van gisteren. Daar drinken wij, nu al, een Lazy Red Cheeks op.

Michael Ilegems

DE SETLIST: The Architect / Constant Now / Oh Your God / Sirens / Instant Street / Dark Sets In / Quatre Mains / Theme From Turnpike / Ghost / Keep You Close / Little Arithmetics / Girls Keep Drinking / Fell Off The Floor, Man / Sun Ra / Suds & Soda // Roses / Bad Timing

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content