Crossing Border Dag 1

Zoveel keus en zo weinig tijd. Op de eerste dag van het literaire muziekfestival Crossing Border hoorden we dromerige pop, hartverscheurende country en weidse rock. Lees het verslag.

WAT: Crossing Border Antwerpen, Dag 1.

WIE: You Raskal You, Dry The River, Josh T. Pearson en Other Lives

IN EEN ZIN: De eerste dag van Crossing Border bewees dat overdaad soms echt schaadt: te veel keus, te weinig tijd en dat lijkt er op de tweede dag niet beter op te worden.

HOOGTEPUNTEN: ‘The Knife’ van You Raskal You, ‘Lion’s Den’ van You Raskal You en zowat de hele set van Other Lives.

DIEPTEPUNTEN: Op muzikaal vlak geen, maar dat we exact dezelfde mopjes hoorden bij Josh T. Pearson als toen hij op Les Nuits Botanique stond, vonden we toch een beetje flauw.

BESTE QUOTE, komt van Josh T. Pearson: “Als je me straks nog ziet lopen, mag je aan mijn baard trekken.” Als dat een eufemisme voor iets anders is, willen we het liever niet weten.

Wat kunnen we janken met het tijdschema van Crossing Border. Zes zalen op twee locaties in de Antwerpse binnenstad met vijftien acts en slechts twee optredens volledig kunnen bijwonen. En dan hebben we het literaire luik nog niet vermeld.

Beginnen bij iets van eigen bodem bleek een goede zet want het Antwerpse You Raskal You opende sterk met het meeslepende ‘Easter Island Head’. Spaarzame aanslagen op banjo voerden ons mee langs een verlaten strand en aan het eind kregen we het zand onmogelijk uit onze schoenen geschud. De groep ging breder met ‘The Knife’, een perfect dromerig poplied met een exotisch klinkende gitaarrif. Voor albumtitelnummer ‘Reverb Kisses’ kwam violiste Nele Paelinck You Raskal You vervoegen. Voor zij die Nele niet kennen, ze is de rosse voenk in School is Cool.

Midden in die song werden we richting Continental Upstairs geroepen voor het Britse Dry The River. Relatief onbekend zijn ze en op de debuutplaat is het nog wachten tot volgend jaar, toch lokte de groep aardig wat volk. De jongens pakten het slim aan door een korte set te spelen, in 35 minuten is er natuurlijk weinig ruimte voor dieptepunten. Uit hun vrij rustige sound zou je het niet afleiden, maar de groepsleden hebben al heel wat ervaring opgedaan in verschillende hardcorebands. Van een change of scenery gesproken…, maar hun dubieuze verleden zorgt wel voor een strak live optreden. Fleet Foxes meets The National, maar dan met dubbel zoveel kracht. Het bombastische slot van ‘Lion’s Den’ liet ons compleet murw geslagen achter. Normaal had de groep afgelopen zomer op Pukkelpop gespeeld, hopelijk krijgen ze volgende editie een herkansing voor het grote publiek.

Dompelden we ons in de roodfluwelen zitjes van de Bourla onder in de hartverscheurende klaagzang van Josh T. Pearson. De laatste country gentleman moet zijn gitaar nog maar stemmen (“Good evening, this first song is called ‘Tuning’“) of hij heeft het publiek al mee. Hij is bovendien groots in eenvoud. Tergend traag met geen noot te veel en intens ingehouden gezongen perste hij ‘Sweetheart, I ain’t your Christ’ uit zijn strot. Dat hij dezelfde grapjes uit zijn mouw schudde als enkele maanden geleden in de Botanique zien we even door de vingers. Als je ‘Rivers of Babylon’ van Boney M geloofwaardig kan coveren, ben je een held. Flauwe mopjes of niet.

Op zijn aanraden haastten we ons terug richting Arenberg voor Other Lives. Het vijftal uit Stillwater, Oklahoma maakt even weidse muziek als hoe we ons de vlaktes van die staat voorstellen. De magistrale orkestratie van tweede plaat ‘Tamer Animals’ weet de groep goed over te brengen live. Hun set was zo netjes geconstrueerd dat de opbouw ongelofelijk spannend was. Verschillende keren van instrument wisselen in een nummer is overigens geen uitzondering maar een must bij Other Lives. Voor zanger/bandleider Jesse Tabish primeert duidelijk het geheel, toch is elke noot afgemeten in de donkere, haast filmische composities waarin zijn dragende stem het lichtpunt in de duisternis is. Indrukwekkend mooi. Het hoeft niet te verwonderen dat Radiohead hen uitnodigde als voorprogramma van hun volgende Amerikaanse tournee. Dit was het allereerste concert van Other Lives in België en wij kijken nu al uit naar hun terugkeer.

Tinne Strauven

Zondag 20 november staan onder meer Ed Sheeran, Wye Oak en St. Vincent op Crossing Border. Dat verslag leest u de dag erna bij ons.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content