Concertverslag: Scout Niblett & Jean-Louis Murat – 9/5 – Les Nuits Botanique, Brussel

De frêle Britse Scout Niblett deed de Chapiteau gisteren daveren op zijn euh… tentpalen.

Om het festivalgevoel helemaal aan te zwengelen staat er in het parkje naast de Botanique behalve een kluit kraampjes met eten en drinken ook een heuse tent, de Chapiteau genaamd. Gisteren deelde de alvast in Vlaanderen ontzettend onbekende Fransman Jean-Louis Murat daar het podium met de Britse Scout Niblett, die voldoende had aan een elektrische gitaar, een drumstel en een microfoon om ons in haar eentje stevig bij ons nekvel te grijpen.

Niblett begon haar set met de eerste song van haar nieuwe plaat ‘The Calcination of Scout Niblett’, ‘Just Do It!’, die meteen de toon zette. Zoemend en gonzend loste haar gitaar een eerste rudimentaire riff, even traag, dreigend en korzelig als haar met heldere stem gezongen teksten. Niblett klonk verbeten, zong nu en dan tussen haar tanden door, maar miste gelukkig elk spoor van de geaffecteerde pathetiek die zoveel andere vrouwelijke singer-songwriters op het randje van de onuitstaanbaarheid doet balanceren.

Je hoorde meteen waar de verwijzingen naar de Britse rockgodin PJ Harvey vandaan komen, maar eerlijk gezegd moeten we, met alle respect, in de platen die Polly Jean de laatste tien jaar op de mensheid losliet al ver gaan zoeken naar songs die even kaal en rauw en echt zijn als die van deze Scout Niblett en haar grommende gitaar. Minstens even vaak moesten we overigens denken aan de eenzame experimenten op ‘Manafon’ van David Sylvian of aan de mistroostige, filmische muziek van Portishead (ook allemaal Britten), ineengeknutseld met samples waaraan jarenlang geschaafd en gepolijst werd. Niblett bereikte echter hetzelfde effect met niks dan een gitaar en haar ijle stemgeluid, waarvoor hulde.

En het kon zelfs nog kaler: tijdens ‘Pom Poms’ ging de gitaar even aan de kant en wijdde Scout zich in ruil aan een krolse, parmantige drumloop – benieuwd of vocals-en-percussiepionier Gil Scott-Heron woensdag even scherp uit de hoek komt. ‘C’est très spécial, hein,’ begonnen de fans van Jean-Louis Murat met opgetrokken wenkbrauwen te mompelen, wat Niblett meesterlijk counterde met een ontwapenende maar kurkdroge: ‘Any questions? Questions? No questions?’. Veel verder dan ‘How are you’ kwamen ze vervolgens niet.

Wij vonden dit óók ’très spécial’, maar dat bedoelen we níet als eufemisme: we waren bijzonder enthousiast over dit concert. Niblett beheerst haar stem en haar instrument perfect, maar doet er het absolute minimum mee, waardoor haar pijnlijke, verwarde songs nog harder aankomen, en dat is fantastisch. Een mens vraagt zich af waarom we voortdurend Regina Spektor horen op de radio.

De in een fout hemd gehulde oude rocker genaamd Jean-Louis Murat moest vervolgens uiteraard stevig uit zijn schulp komen om dat nog te overtreffen met zijn klassieke gitaar-bas-drums-synths-opstelling. Het kan aan ons liggen (zoveel Franstalige zangers hebben wij nog niet live gezien, om niet te zeggen bijna geen), maar de man leek ons sterk geworteld in de Franse traditie: zijn diepe stem resoneerde en trilde dat het een lieve lust was, terwijl hij met half dichtgeknepen ogen en (wanneer hij geen gitaar speelde) gespreide armen in gevleugelde metaforen zijn diepste gevoelens prijsgaf.

Hoewel zijn donkere songs vaak veelbelovend gelaagd en in een waas van edgy feedback begonnen, werden we naar het einde toe helaas iets te vaak opgeschrikt door synthesizerviolen of een uitgelaten gitaarsolo die als muzikale catharsis moest fungeren, om van de twee aan alle regels van de kunst beantwoordende ‘slowkes’, zoals hij ze zelf aankondigde, nog maar te zwijgen. Al bij al een vrij behoorlijk en sfeervol concert, maar op Les Nuits verwachten wij toch een wat scherper randje hier en daar.

Setlist Scout Niblett:

Just Do It! – The Calcination of Scout Niblett (2010)

I.B.D. – The Calcination of Scout Niblett (2010)

The Calcination of Scout Niblett – The Calcination of Scout Niblett (2010)

Pom Poms – Kidnapped by Neptune (2005)

Duke of Anxiety – The Calcination of Scout Niblett (2010)

Dinosaur Egg – This Fool Can Die Now (2007)

Kiss – This Fool Can Die Now (2007)

Meet and Greet – The Calcination of Scout Niblett (2010)

Tim Vernimmen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content